Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je našoj emisiji Telering lider SDA Bakir Izetbegović ne može da postavlja uslove za formiranje Savjeta ministara i prekraja izbornu volju građana Srpske.

Cvijanovićeva, koja je i potpredjednica SNSD-a, istakla je da ova stranka smatra da vlast na nivou BiH mora da bude formirana u skladu sa izbornim rezultatima, ali da ne pristaje na uslovljavanja.

– SNSD je ušao u pregovore o formiranju vlasti, Milorad Dodik je kao lider stranke, razgovarao, izabrali smo svog kandidata – Zorana Tegeltiju za mjesto predjedavajućeg koje pripada Srbima. Njihova igranka to opstruiše, postavljaju uslove jer su tako savjetovani, vode se pričom “samo vi to uporno tražite pa će oni pristati”. Griješe s tim. Isto tako, pogrešno misle da SNSD umire od želje da uđe u vlast – navela je ona.

Cvijanovićeva pita ko je Bakir Izetbegović da bi određivao ko iz Republike Srpske treba da uđe u vlast.

– Da li on određuje volju građana Srpske, da li on određuje ko će mu biti partner? To je uradio jednom, ali sad je ta politika ogoljena i mi to ne prihvatamo – poručuje ona.

Cvijanovićeva navodi da Izetbegović želi da izabere one koji nemaju izborni legitimitet, jer mu odgovara nedostatak koordinacije imeđu bh. nivoa i Republike Srpske.

– Te koordinacije nema, ali nas to ne ometa jer razvijamo Republiku. U Srpskoj ne kasne plate i penzije… Ima samo jedan realan problem – ratifikacija međunarodnih sporazuma na osnovu dogovorenih finansijskih aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama. Kada bismo to prebacili na Republiku Srpsku i kada bi ratifikaciju vršila NSRS, zašto bi nam bio potreban bh. nivo? – ističe predsjednica Srpske.

Kada je riječ o eventualnoj šteti koja je uzrokovana činjenicom da gotovo godinu dana od izbora, vlast na zajedničkom nivou nije uspostavljena, Cvijanovićeva ističe da se ona ogleda jedino u lošem imidžu.

– Građani trpe zbog neformiranja vlasti, jer se time šalja loša slika o zemlji. Takođe, blokiraju se sredstva za određene projekte, ali operativno nam Savjet ministara i treba jer to nisu sredstva za svakodnevni život koji se nesmetano odvija – rekla je ona i dodala da zbog nepostojanja vlasti na bh nivou, u Srpskoj nisu kasnile ni plate ni penzije.

Cvijanovićeva smatra i da je priča o evropskom putu BiH počela je da se zloupotrebljava, jer je svima jasno da jedino ona drži BiH na okupu.

Komentarišući deklaraciju SDA, predsjednica Srpske je istakla da onaj koji bi da mijenja Dejton, mora da zna da su u tom slučaju sve opcije otvorene. Takođe, smatra da je Međunarodna zajednica trebalo jasno da osude i sankcionišu ovakav potez SDA.

RTRS