Italijansko tekstilno preduzeće “Klacedonija” neće otvoriti pogon na području Aerodromskog naselja u Prijedoru kao što je ranije najavljivano.

Ovo je izjavio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković odgovarajući na pitanja odbornika tokom današnje sjednice Skupštine grada Prijedora.

Odbornik iz samostalnog kluba odbornika Želimir Kos upitao je Đakovića da objasni šta će biti sa zapošljavanjima u “Kalcedoniji” i slovenačkom “Kolektoru”.

Podsjećamo, ranije je najavljivano da će “Kolektor koji proizvodi komutatore za automobilsku industriju i tekstilni gigant “Kalcedonija” zaposliti oko 2.000 radnika u Prijedoru.

Đaković je podsjetio da je u hali “Kolektora” koja se nalazi u industroj zoni “Celpak” počeo probni rad.

Inače, Grad Prijedor se kreditno zadužio za iznos od 1,3 miliona maraka kako bi izgradio halu u “Celpaku” za slovenački “Kolektor” i uredio spoljašnji prostor.

-U skorije vrijeme očekujemo i zvanično otvaranje proizvodnje u “Kolektoru”. Nedavno smo imali sastanak sa predstavnicima “Kalcedonije”. Oni su već počeli proizvodnju u objektu “Tropika ” u Brezičanima i tamo su instalirali mašine. Procjena je da će u tom objektu zaposliti oko 500 do 600 radnika – rekao je Đaković.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dodao je da je u sastav “Kalcedonije” ušla još jedna firma koja ima proizvodni pogon i da je to razlog što “Kalcedonija” nema više potrebu da širi proizvodnju na zemlji koja se nalazi pored Aerodroma “Urije”.

-Sve se nastavlja u “Tropiku” u Brezičanima . U “Kalcedoniji” radi preko 50 radnika, a u Kolektoru 40 radnika – rekao je Đaković.

Pored 1.500 novih radnih mjesta u “Kalcedoniji”, ranije je najvljivano i da će ovo preduzeće graditi vrtić kao prateći objekat svog pogona na Aerodromskom naselju.

Bivši objekat “Tropika” u Brezičanima kod Prijedora kratko vrijeme koristila je i holandska firma Napko Beds, koja je proizvodila madrace i zapošljavala 50 radnika. Proizvodnju su ugasili nakon nekoliko mjeseci rada, a radnici su ostali bez posla.

Izvor: Srpskainfo