Slavica Popović smijenjena je sa mjesta direktora Doma zdravlja Prijedor. Za njenu smjenu večeras je glasalo 19 odbornika Skupštine grada Prijedora koji čine novu skupštinsku većinu, dok je 10 odbornika bilo protiv.

Popovićeva je smijenjena sa funkcije direktora nakon devet godina, a na nju je došla kao kadar DNS. Njenu smjenu nije spriječilo ni to što su ispred skupštinske sale došli radnici Doma zdravlja kako bi pružili podršku sada već bivšoj direktorici Popović.

Odbornici su nakon smjene Popovićeve, za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja imenovali doktoricu stomatologije Milicu Marjanović. Njeno imenovanje pozdravljeno je aplauzom odbornika koji čine skupštinsku većinu, a čiji dio nije DNS.

Smjenu Popovićeve tražio je Klub odbornika SNSD, a u obrazloženju smjene navedeno je da nije usvojen izvještaj o radu Doma zdravlja za prošlu godinu, da je poslovanje prikazano nerealno, zatim da Popovićeva nije preduzela aktivnosti za otplatu postojećih dugova prema Fondu zdravstvenog osiguranja RS, dobavljačima i Elektrokrajini.

– Sobzirom da ustanova ima potrebu za ljekarima određenih specijalizacija, kao direktor pokazala je nedovoljnu brigu o usavršavanju kadra, što iziskuje angažovanje doktora koji su u penziji po osnovu ugovora o djelu, čime se dugoročno slabi zdravstveni sektor grada Prijedora – navedeno je u obrazloženju.

Pored toga odbornici tvrde da Popovićeva nije ništa uradila da se poboljšaju uslovi rada i da se poveća plata što je dovelo do odliva medicinskog kadra.

Šef Kluba odbornika DNS Goran Predojević izjavio je da DNS neće podržati smjenu Popovićeve jer je Dom zdravlja poslovao pozitivno te da radnici u ovoj ustanovi imaju plate veće i od ljekara zaposlenih u bolnici.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Šef Kluba odbornika SNSD Dalibor Pavlović podsjetio je da Skupština grada Prijedora imenuje i smjenjuje direktore u ustanovama čiji je osnivač Grad Prijedor.

– Plate radnika u Domu zdravlja su povećane u avgustu ili septembru, a do tada su bile po minimalnim koeficijentima – rekao je Pavlović.

Šef Kluba odbornika SDA Mesud Trnjanin izjavio je da su odbornici iz Kozarca pokušavali sa Popovićevom da nađu rješenje za probleme u zdravstvu u ovom mjestu, ali da nisu naišli na njeno razumjevanje.

– Kozarac je razuđen, a kola hitne pomoći nalaze se u Omarskoj. Zbog kašnjenja hitne pomoći imali smo nekoliko smrtnih slučajeva, mogu nabrojati ljude imenom i prezimenom koji su umrli zbog kašnjenja hitne. Ljudi koji imaju moždani udar čekaju po sat i 20 minuta da dođe hitna pomoć. Nedavno sam bio svjedok saobraćajne nesreće u Hrnićima kod Kozarca kada je povrijđeni čovjek od 82 godine ležao u jarku i čekao 57 minuta da dođe hitna pomoć – rekao je Trnjanin.

Dodao je da su mještani Kozarca tražili od Popovićeve da Kozarac ima vozilo hitne pomoći.

– Ona nam je rekla da to košta 200.000 KM i da to ne može, rekla nam je da mi obezbijedimo novac i da će ona uspostaviti službu hitne pomoći u Kozarcu, bili smo zatečeni i iznenađeni. A sa druge strane, prikazuje se dobit od 700.000 ili 800.000 KM – izjavio je Trnjanin.

Istakao je da spasavanje samo jednog ljudskog života nema cijenu.

Samostalni odbornik Ranko Kolar izjavio je da je izvještaj o poslovanju Doma zdravlja “friziran” i da je potrebno da to utvrdi revizija.

Odbornik SNSD Goran Velaula izjavio je da je cilj nove skupštinske većine da šansu daje mladim i školovanim ljudima.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković poručio je da je ponosan kada priča o Domu zdravlja Prijedor, njegovim uslugama, zaposlenima i direktorici Popović.

Foto: Prijedor danas/RAS Srbija

Naveo je da je on dozvolio da u zgradu gradske uprave uđu radnice vrtića.

– Dozvolio sam da uđu jer sam vidio da su dole žene sa djecom a zahladnilo je, nisam znao da će ući na sprat ispred sale – rekao je Đaković.

Radnici Doma zdravlja su ispred skupštinske sale i gledaju na monitorima zasjedanje skupštine grada Prijedora. Tu su takođe i radnici vrtića “Radost” jer odbornici trenutno raspravljaju i o smjeni njihove direktorice Gordane Jekić. Da situacija ne izmakne kontroli brinu se policijski službenici i radnici obezbjeđenja.

Izvor: Srpskainfo