Višečlanim porodicama je neophodna veća pomoć kako bi se zaustavio njihov odlazak u inostranstvo, te je nizom mjera potrebno podstaći mlade da rađaju više djece, smatraju iz Udruženja roditelja sa četvoro i više djece „Roda“ iz Prijedora,

Predsjednik „Rode“ Slavko Stupar priča za Srpskainfo da grad na Sani napuštaju porodice koje imaju četvoro i više djece.

– U posljednje tri godine iz Prijedora je otišlo oko sedam-osam porodica koje su bile u Udruženju „Roda“. To je njihov izbor, otišle su sa djecom i neće se vraćati ovamo. Desilo se i da se jedna porodica koja ima četvoro djece vrati iz Francuske u okolno mjesto gde se bave poljoprivredom, jer kažu da se nisu mogli navići na tamošnji način života – kaže Stupar.

Dodaje da se u „Rodi“ godinama bore kako bi poboljšali uslove za život višečlanih porodica.

– Sedam godina smo se borili i prije tri godine uspjeli da grad Prijedor plaća prevoz za djecu iz višečlanih porodica koje idu u srednju školu. Bilo je porodica koje su za tri srednjoškolca mjesečno morale plaćati više od 220 KM za prevoz – ističe Stupar.

Navodi da je jedan od ciljeva „Rode“ da za svu djecu obezbijede besplatne udžbenike.

– Naše udruženje svake godine dijeli polovne knjige djeci koja nisu odlikaši, jer Vlada RS plaća nabavku udžbenika za odlikaše iz višečlanih porodica. Mi, međutim, želimo da to pravo imaju sva djeca bez obzira na ocjene – ističe Stupar.

Foto: Udruženje Roda/Facebook

Navodi da je u vrijeme kada se najavljuje poskupljenje električne energije ovom Udruženju prioritet obezbijediti jeftinije režije za višečlane porodice.

– Pokušavamo da dogovorimo da grad Prijedor plaća 30 odsto komunalnih troškova za višečlane porodice. Nadamo se da ćemo naići na razumijevanje. Radili smo i pronatalitetnu politiku sa neophodnim mjerama, zajedno sa ostalim gradskim institucijama, i očekujemo njeno skorije usvajanje na Skupštini grada – kaže Stupar.

Ističe da je jedan od većih propusta što prvo dijete nema pravo na dječji dodatak.

 

 

– Nadamo se da će nadležni imati razumijevanje te da će se za prvo dijete plaćati dodatak od 100 KM, jer Ženevska konvencija kaže da sva djeca imaju pravo na dječji dodatak – ističe on.

Dodaje da je za pohvalu što grad Prijedor ove godine iz budžeta za svako novorođeno dijete daje 200 KM. Tako je u Fondu za natalitet grada Prijedora za ovu godinu obezbijeđeno 140.000 KM.

– To je dobro, ali smatramo da bi trebalo i više. Za 200 KM se može kupiti 10 paketa pelena, to je dovoljno za mjesec ili dva. Šta dalje – pita Stupar.

Foto: Udruženje Roda/Facebook

Navodi da u „Rodi“ ima oko 450 porodica i da trenutno prave bazu podataka, koju će činiti tri kategorije.

– U prvoj kategoriji biće djeca uzrasta od jedne do 15 godina, u drugoj su od 15 do 25 godina, a u trećoj od 25 godina i više. Naš prioritet su prva i druga grupa, u kojoj ima školaraca i studenata – kaže Stupar.

Ističe da je preko potrebno da se u višečlanim porodicama, koje nemaju nijednog zaposlenog člana, posao obezbijedi bar za jednog roditelja.

Negativan prirodni priraštaj Prijedor bilježi već godinama. Prema podacima prijedorskog Odjeljenja za opštu upravu, tako je bilo i prošle godine kada su u Prijedoru rođene 734 bebe, a broj umrlih je bio veći za 571, odnosno 1.305.

Prava iz dječje zaštite

Prema podacima prijedorskog Centra za socijalni rad, pravo na naknadu za rađanje trećeg i četvrtog djeteta prošle godine ostvarilo je 96 majki. Riječ je o jednokratnoj novčanoj pomoći, koja iznosi 600 KM za treće i 450 KM za četvrto dijete.

Takođe, prema podacima prijedorskog Centra, u 2015. godini ova ustanova je imala 2.116 zahtjeva za dječji dodatak, dok ih je prošle godine bilo 1.267. Zahtjeva za materinski dodatak bilo je 409. To je pravo koje nezaposlena majka ostvaruje godinu dana, a mjesečno dobija po 405 KM.

Izvor: Srpskainfo