Bespravna sječa i šumska krađa jedan je od velikih problema “Šuma Srpske”. Šteta koja im je nanesena samo u prošloj godini veća je od 1,7 miliona KM. U posljednjih osam mjeseci u akcijama nadležnih institucija na otkrivanju ovih nezakonitosti, u petnaest šumskih gazdinstava oduzeto je oko 640 kubika drvnih sortimenata. U najnovijoj, juče je otkrivena nelegalna sječa u krugu kasarne na Manjači i pronađeni osumnjičeni.

 

Među šumskim gazdinstvima u kojima je otkrivena najveća bespravna sječa i šumska krađa je i ono iz Prijedora.

Samo u prošloj godini posječeno je više od 2.860 kubika. Odlučnom borbom protiv ovih nezakonitosti i sankcionisanjem odgovornih, prvenstveno iz svojih redova, šumsko gazdinstvo pozitivno posluje.

– Nekoliko naših radnika ostalo je bez posla, a mnogi se krivični postupci još uvijek vode. Mi smo svoj dio posla uradili, procesuirali smo i svoje radnike i počinioce koji su im pomagali u krađi ali je slučaj još uvijek neriješen – rekao je Saša Bursać, direktor Šumskog gazdinstva Prijedor.

Već četiri godine zajedničkim akcijama nadležnih institucija Srpske i Јavnog preduzeća “Šume” pokušava se stati u kraj bespravnoj sječi i šumskim krađama. Tako su pričinjene štete u 2018. godini bile za 19 procenata manje nego godinu prije. Ipak, još su milionske.

– Mi smo u prošloj godini zabilježili štetu od 1.700.000 KM na nivou cijelog ЈP u Republici Srpskoj. Najveće štete nam se dešavaju u Šumskom gazdinstvu “Јahorina” Pale, “Romanija” Sokolac i onda u banjalučkoj, prijedorskoj i dobojskoj regiji – naveo je Slaven Gojković, generalni direktor “Šuma Srpske”.

Željko Јakovljević iz policije Srpske istakao je da je u periodu 2016., 2017., 2018. i u prvih devet mjeseci ove godine oduzeto gotovo 15.000 metara kubnih nelegalnih drvnih šumskih sortimenata, zbog čega je, kako je rekao, protiv 1.153 lica podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu.

Veliki je broj prijava nezakonitosti, ali mali broj riješenih slučajeva, tako da je procenat naplaćenih šteta u odnosu na podnesene prijave, samo dva odsto.

– Smatramo da nivo odgovornosti i discipline u ЈP “Šume Srpske” mora biti na višem nivou, da je potrebno pojačati internu kontrolu u okviru samog preduzeća ali isto tako potrebna je veća efikasnost sudstva i tužilaštva u ovim procedurama – izjavio je Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

U prošloj godini po prijavama nezakonitosti, naplaćeno je oko 31.800 KM, dok je u 2017. bilo skoro 3.000 više.

RTRS