Fatos Ljumi (39) je ubijen, a njegov brat Haki (45) ranjen u dva odvojena vatrena obračuna koji su se juče dogodili u njemačkom gradiću Abensberg u Bavarskoj na jugu zemlje, a kod njih su pronađeni srpski pasoši. Samo dva sata kasnije, uhapšeni su napadači, Albanci sa Kosova.

Hici su najprije odjeknuli na parkingu jednog supermarketa u Abensbergu, a prema riječima očevidaca, pogođeni muškarac za kog su njemački mediji najprije prenijeli da je Srbin, podlegao je povredama na licu mjesta. Ljekarska ekipa koja je stigla na lice mjesta mogla je samo da konstatuje smrt.

Pola sata kasnije, policija je primila poziv da je 45-godišnji muškarac ranjen ispred kuće u istom gradu. Istragom je utvrđeno da je riječ o dvojici braće, a na osnovu opisa koje su pružili očevici, napadači su uhapšeni iste večeri. Riječ je o dvojici muškaraca albanske nacionalnosti sa Kosova.

Veliki broj njemačkih policajaca učestvovalo je u potrazi za napadačima, uključujući i helikopter koji je prevezao Hakija u bolnicu. Njegovo stanje je prema posljednjim informacijama koje su prenijeli njemački mediji, veoma teško.

Njemački portali su juče prenijeli, nazivajući sukob “balkanskim ratom na njemačkim ulicama”, da su u dvije pucnjave ustreljeni dvojica Srba, jer su kod njih bili pronađeni srpski pasoši. Međutim, ispostavilo se da su, kao i napadači, albanske nacionalnosti, te da imaju i srpska i državljanstva takozvane države Kosovo.

Motiv još nejasan

Iako su napadači uhapšeni neposredno nakon pucnjave, tamošnji istražitelji još utvrđuju motiv pucnjave. Prikupljene informacije govore da se četvorka poznavala, te da su posrijedi neraščišćeni računi oko kriminalnih poslova, ali se policija i dalje ne oglašava zvanično.

U međuvremenu, albanski mediji otkrili su identitet upucanih, a njihove porodice izrazile su žaljenje na svojim profilima na društvenim mrežama.

Nakon što je policija pregledala snimke sa nadzornih kamera i pokupila sve informacije neophodne za rasvjetljavanje slučaja, očekuje se češljanje snimaka sa telefona građana koji su zabilježili pucnjavu.

Uprkos tome što se na društvenim mrežama spekuliše da je riječ o politički motivisanom napadu, policija je kazala da nijedan trag zasad ne ukazuje na to. Uz to, policija se nada da će povrijeđeni Hakim uspjeti da pruži više informacija, ali zasad nije moguće razgovarati sa njim jer se nalazi u teškom stanju.

Njemački portal Merkur prenio je da će protiv 41-godišnjeg uhapšenog muškarca biti podignuta optužnica za ubistvo i pokušaj ubistva, dok će drugi uhapšeni (39) vjerovatno biti pušten iz pritvora.

(Blic)