Akademik i književnik Matija Bećković rekao je da je Republika Srpska zamijenila Crnu Goru i svoju sudbinu vezala za sudbinu srpske kulture.

– Šta su Leotar i Trebinje bez Dučića, šta Zmijanje bez Kočića, šta Grmeč bez Ćopića, šta Kozara bez Kulenovića, šta Rzavski bregovi bez Ive Andrića – poručio je Bećković.

On je ocijenio da se Crna Gora nakon šest vijekova predala.

– Predali su se junački, pod oružjem i u narodnoj nošnji. Ali to nije Crna Gora već Montenegro, koji je napunio 13 godina. Јoš je maloljetan i ne odgovara za svoje postupke. U 21. vijeku počinje ispočetka. I kao što je takozvana Republika Kosovo, tako je takozvana i današnja Republika Crna Gora – rekao je Bećković za Glas Srpske.

On je istakao da nema skuplje riječi od Kosova ni na berzama Volstrita.

– Ako nju damo, nema razloga da ne prodamo i one jeftinije – rekao je Bećković.

On je ukazao da su Srbi ustupili srpsko pitanje drugima, pa se zato dešava da narod koji je žrtva genocida zovu genocidnim, a one koje su pobili fašisti zovu fašistima.

– Mnogi problemi su problemi samo zato što su naši. Nikako da se sjetimo istine, a bez nje nema ni spasa ni slobode ni Srba – rekao je Bećković.

On je upitao kakva bi slava bila da je Ante Pavelić spasio jednog američkog pilota, dok istovremeno Srbi ne smiju ni da spomenu onog koji je spasio 500.

– Seljaci koji su te pilote čuvali poslije rata su hapšeni, a neki i streljani. Ali još nisu dočekali da ih neko spomene. A koliko je takvih primjera – rekao je Bećković.

Govoreći o srpskom jeziku, Bećković je naveo da ga razaraju i rašivaju, jer neredu odgovara nered.

– Uvodi se sporazumijevanje mimo jezika. Ono što se govori znači nešto drugo. Ništa nije onako kako je rečeno. Važnije je na kom jeziku govoriš nego šta govoriš. Svi takozvani mali jezici su ugroženi i svi su primorani da se brane – rekao je Bećković i poručio da se kultura mora spasiti na svaki način i po svaku cijenu.

SRNA/RTRS