Koliko seksa u proseku imaju partneri, pitanje je na koje svi traže odgovor… a najbolje će, naravno, ponuditi Kinsi institut, najpoznatiji na svetu kad je seks u pitanju.

Treba imati na umu da je na odgovor uticalo mnoštvo fakotra poput životnog doba, zdravstvenog stanja, seksualne želje i životnog stila.

Učestalost

Prema rezultatima, seksualno su najaktivniji mladi koji imaju između 18 i 29 godina. Oni upražnjavaju seks oko 112 puta godišnje, odnosno dvaput nedeljno. Ljudi stari između 30 i 39 godina imaju seksualne odnose otprilike 86 puta godišnje, što je u proseku 1,6 puta nedeljno, dok osobe u stare između 40 i 49 godina ovom aktivnošću bave se otprilike 69 puta godišnje.

Porodične obaveze, posao, svakodnevni stres i brige loše utiču na zdravlje koje igra ključnu ulogu u stanju našeg libida, kažu naučnici, objašnjavajući zbog čega broj seksualnih odnosa sa starenjem opada.

Trajanje

Govoreći strogo matematički, naučnici tvrde da prosečan seksualni odnos traje 5,4 minuta.

“Znamo da je teško definisati šta točno spada u seksualni odnos. Da li pričamo samo o penetraciji ili pod seksom smatramo i ljubljenje, predigru, peting? Kako bismo stvari pojednostavili, fokusirali smo se na vreme od penetracije do ejakulacije”, kazao je dr Brendan Zajč sa Univerziteta Kvinslend na kojem je istraživanje o prosečnom trajanju seksualnog odnosa sprovedeno.

U njemu je učestvovalo 500 parova. Imali su zadatak da uključe štopericu na početku seksualnog odnosa i da je isključe na kraju.

“Svi su pritisnuli štopericu kada su krenuli s penetracijom i zaustavili je nakon ejakulacije”, kaže Zajč.

Pokazalo se da je najkraći seksualni odnos trajao 33 sekunde, a najduži 44 minuta. Prosjek iznosi 5,4 minuta. Stariji muškarci mogli su kraće da izdrže od mlađih kod kojih je na dužinu seksualnog odnosa jednim delom uticao i kondom.

Studija koja je sprovedena u Turskoj pokazala je da gojazni muškarci mogu duže da izdrže do ejakulacije, ali to ne znači da su aktivniji u krevetu.

Vrlo je nezahvalno govoriti u kategorijama “normalno” i “nenormalno” kada je u pitanju seks, ali i zanimljivo je videti kako se “generalno” diše pod čaršafima.

Izvor: metro-portal.hr