Predsjedništvo Demokratskog narodnog saveza donijelo je odluku o zaustavljanju daljeg djelovanja u vladajućoj koaliciji.

Ističu da su razočarani odnosom prema DNS-u na svim nivoima i tretiranjem njihovih kadrova. Lider ove stranke u otvorenom pismu predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku predlaže što skoriji sastanak na nivou najviših organa dvije stranke.

Iz SNSD-a poručuju- odluka DNS-a je loša i nepromišljena.

DNS zaustavlja dalje političko djelovanje unutar dvodecenijske koalicije sa SNSD-om i njihovim partnerima, zaključak je sjednice Predsjedništva DNS-a.

Iz ove političke partije pred kameru, niko ne želi. Oglasili su se saopštenjem:”Razočarani odnosom prema DNS-u, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou, neprestanim i učestalim smjenama, nepovjerenjem, sumnjičenjem kadrova DNS-a, nipodaštavanjem rezultata rada i onemogućavanjem djelovanja u punom kapacitetu, odlučili smo se na ovaj korak….. Do daljnjeg nas više ne obavezuje političko djelovanje i usaglašavanje stavova u okviru Koalicije. Svoje odluke ćemo samostalno donositi.”

Čini se da je kap, koja je prelila DNS-ovu čašu bila smjena kadrova ove stranke u Prijedoru.

A nakon zaključaka Predsjedništva DNS-a, u medijima se pojavilo i otvoreno pismo Marka Pavića Miloradu Dodiku. U njemu se, između ostalog, navodi da je rezultat negativnog stava prema DNS-u djelovanje u toku i nakon opštih izbora.

Pavić piše da je DNS u mnogim lokalnim zajednicama predstavljen kao najveća prijetnja za SNSD:”Predlažem da u što skorije vrijeme održimo sastanak na nivou najviših organa SNSD–a i DNS-a, da još jednom analiziramo ukupnu političku situaciju i međusobne odnose prije donošenja konačne odluke”.

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović kaže da je moguće da postoje neki problemi koji su doveli do ove odluke DNS-a, ali smatra da ih razgovorom treba rješavati.

– Ovo je koalicija koja traje 20 godina sigurno, u razičitim formama. Da li smo bili na vlasti, da li smo bili opozicija – bili smo zajedno. Dovoljno smo mi teških odluka donosili, ali ponekad se dese određeni poremećaji i treba ih rješavati, ništa tu ne vidim posebno – kaže Cvijanovićeva.

Do ovakvog poteza DNS-a, nije trebalo doći, ističu u SNSD.

Ipak, do razgovora dva ključna koaliciona partnera će doći, poručuje portparol SNSD-a, Radovan Kovačević.

– Stav SNSD-a je da je to jedna loša, nepromišljena i neodgovorna odluka DNS-a. Ipak, mi smo uvijek bili spremni za razgovore sa svim našim koalicionim partnerima, tako da ćemo i sada razgovarati sa ljudima iz DNS – naglasio  je Kovačević.

Kovačević je podsjetio da je zastupljenost DNS-a na republičkom nivou, prvo dogovarana pojedinačnim razgovorima SNSD-a i DNS-a, a zatim na nivou kompletne vladajuće koalicije.

Podsjetio je i da je DNS, na lokalnom nivou odlučivao sa kim će biti u koaliciji, kao i da je sve vrijeme vlasti SDS-a u Doboju, bez obzira na koaliciju sa SNSD-om, bio glavni koalicioni partner SDS-a, što nije dovelo do takozvanog “zamrzavanja“”odnosa SNSD i DNS, poput ovog, nakon sjednice Predsjedništva DNS-a.

RTRS