Zahvaljujući zavjetu Svetoga Save koji nam je ostavio 1219. godine kada je izdejstvovao autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, srpski narod je uspio da preživi i pobjedi sijaset iskušenja i nevolja koje su ga pratile a, kako vidimo, i danas prate naš narod, poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh je u poslanici povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC istakao i da je srpskom narodu u isto vrijeme taj zavjet pomogao i da ne poklekne.

Prije 800 godina kada je Sveti Sava uspio da izdejstvuje autokefalsnot Srpske pravoslavne crkve srpski narod se, baš kao i danas nalazio na geografskoj, duhovnoj i političkoj vododelnici istoka i zapada, naveo je patrijarh Irinej u poslanici povodom jubileja SPC dodajući da je uspon srednjovekovne srpske države, predvođene Stefanom Prvovenčanim i Svetim Savom plod angažovanja svih najboljih, dobro organizovanih i objedinjenih snaga naroda, pokrenutih jedinstvom vjere, misli, riječi, djela i cilja.

– Pod okriljem autokefalne Crkve, arhepiskop Sava, sa sjedištem u manastiru Žiči, uspio je da pokrene sve stvaralačke snage naroda, da oduševi, da ponese, da upali oganj vjere i unese Jevanđelje Hristovo u svaku dušu, u sve odnose, u vasceli narodni život. U tome je tajna duhovnog, materijalnog i političkog uspona Srbije u srednjem vijeku. U tome je tajna zlatnih vekova srpske srednjovijekovne države – rekao je patrijarh Irinej.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući opredjeljenju Svetoga Save omogućeno je i dovršeno identitetsko uobličavanje i sazrijevanje srpskog naroda, što je i formiralo Svetosavski zavjet, odnosno, kako navodi, zavjet bezgranične žrtvene ljubavi prema svom narodu, njegovoj Crkvi i njegovoj državi, prema istini, pravdi i slobodi.

– Iz tog Zavjeta iznikao je i potonji Kosovski, svetolazarevski Zavjet, kao i sva druga, u odsudnim vremenima zavetna opredjeljenja i dijela srpskog naroda. Zahvaljujući tome, preživjeli smo i pobijedili sijaset iskušenja i nevolja koje su pratile, a, kako vidimo, i danas prate istorijsku sudbinu našeg naroda – istakao je patrijarh.

Podsjetio je da je srpski narod uz pomoć tog zavjeta preživio viševijekovno ropstvo pod Osmanlijama, albansku Golgotu i strahoviti pokolj stanovništva u Prvom svjetskom ratu, zločine okupatora i njihovih saveznika u Drugom svjetskom ratu…

– Vjernost Svetosavskom Zavjetu omogućila nam je da preživimo, ali i da ne pokleknemo. Nije dovoljno samo preživjeti, treba uspravno stajati! Preživjeli smo i teror i egzekucije obezboženih Srba nad sopstvenim narodom, njegovo cijepanje na nove, tobožnje nacije, arnautske pobune i zločine od davnih turskih do naših vremena, kao i različita iskušenja na kraju drugog i početku trećeg milenijuma, sve vrijeme ostajući uspravni – naveo je poglavar SPC.

Navodeći da je tokom iskušenja stradala i sama Crkva, patrijarh kaže da uprkos tome, svetosavski duh čini da i dalje, u istoj mjeri, Crkva stvara, preobražava i spasava svoju djecu.

Kako dodaje, za osam vijekova koliko je prošlo od dobijanja autokefalnosti SPC, duhovna snaga Crkve čvrsto i nepromjenjivo usmjerava sve velike događaje u istoriji srpskog naroda, odnosno bez nje istorija i opstanak srpskog naroda na tlu uvijek nemirnog Balkana, raskrsnici mnogih etničkih kretanja, duhovnih i kulturnih uticaja i raznih osvajačkih ambicija, ne može se ni zamisliti.

– Naš narod u najvećem periodu svoje istorije nije bio objedinjen unutar istih državnih granica, pa ipak nije izgubio svoj identitet, jer ga je čvrsto ukotvio u Crkvi. Tako i danas, tamo gde je prisutna u srpskom narodu, Crkva čini temelj njegovog identiteta. Posebno u krajevima gde je ugrožen, narod u Svetosavskoj Crkvi nalazi snagu za dalji opstanak, nalazi tiho pristanište i utehu za svakodnevni život. Bez Svetosavske Srpske pravoslavne crkve, mi Srbi, kao narod, danas ne bismo ni postojali – istakao je Irinej.

Ali, kako dodaje patrijarh, SPC ne slavi ovaj veliki jubilej samo da bi podsetio na staru slavu, već da bi istakli jasno i glasno 2da mi želimo i hoćemo da hodimo Savinim tragovima, da idemo putem koji nam je on zaveštao”.

U tom smislu podsetio je na značaj Savinog dela, koji je, kaže, izdejstvovao autokefalnost Srpskoj crkvi i kao njen prvi arhiepiskop organizovao njen duhovni život, koji je preusmerio razvoj srpske sakralne arhitekture izgradnjom hrama Spasovog u Žiči i otvorio nove horizonte srpskog živopisa slikarskim programima Studenice i Žiče.

Čestitajući svima jubilej SPC, Irinej je poželio da svetim molitvama Svetoga Save Gospod blagoslovi, ukrepi, nadahne, sačuva i spasi srpski narod i njegov otadžbinu u svim vremenima i na svim prostorima na kojima se nalazi.

Srpskainfo