Novosadski biznismen Dragan Amidžić Amidža (55) ubijen je večeras oko 20.45 sati na parkingu u Sremskoj Kamenici. Policija je opkolila sve izlaze iz Kamenice u potrazi za napadačem koji je u Amidžića sasuo kišu metaka. Ljekari Hitne pomoći koji su brzo došli na mjesto zločina mogli su samo da konstatuju smrt.

Dragana Amidžića, kontroverznog biznismena iz Vojvodine, Novosađani su dobro poznavali. U Vojvodini je slovio za nekoga ko je obožavao da se vozi privatnim mlaznjakom “Galeb”, a zbog vožnje neregistrovanog oklopnog vozila kada je oštetio kolovoz i zaštitnu ogradu na Mišeluku i u Sremskoj Kamenici policija je protiv njega podnjela prekršajnu prijavu. Pamti se i njegov verbalni napad na gradonačelnika, kao i obračun s novinarima.

Kako su mediji svojevremeno pisali, Amidžić je bio poznat i po tome što “bentli” i “porše” vozio neverovatnom brzinom novosadskim ulicama.

Vrijeđao gradonačelnika i napao novinara

Amidžić je svojevremeno izvrijeđao tadašnjeg gradonačelnika Novog Sada, Igora Pavličića. Prema pisanju medija, Amidžić je u prepunom restoranu prišao stolu za kojim je sjedio Pavličić i započeo neprijatan razgovor čija je tema bila navodni Pavličićev zahtev da kod vlasti u Beogradu izdejstvuje da Direktorat za kontrolu civilnog vazduhoplovstva zabrani da Amidžić leti iznad Novog Sada.

Takođe, poznat je i po napadu na novinara tadašnje “TV Apolo”. Naime, dok je novinar snimao prilog, Amidžić ga je vrijeđao i prijetio smrću, a pritom se sve vreme pozivao na političko poznanstvo i podršku koju ima.

Kontroverzni novosadski biznismen bio je vlasnik hotela “Sajam”, kao i nekoliko benzinskih pumpi i ugostiteljskih objekata.

Nepoželjan u Hrvatskoj

Kako je Blic pisao, u ljeto 2016. Udruga hrvatskih branitelja iz Sinja i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo zabranili su Amidžiću da učestvuje na aeromitingu na sportskom aerodromu Piket u Sinju.

Amidžić se “galebom G2” uputio u Sinj na poziv kolega pilota iz tog grada. Umjesto da poleti i prikaže akrobacije, doživeo je da njegov avion čuva policija u hangaru, daleko od očiju javnosti. Članovima Udruženja branitelja iz Sinja zasmetalo je to što je “galeb” “tip aviona koji je JNA koristila u ratnim sukobima devedesetih u Hrvatskoj”, ali i to što je obilježen petokrakom.

– Žao mi je što nisam letio, zbog publike i organizatora, ali nisam ljut – izjavio je Amidžić za Blic.

– Civilni sam pilot, zaljubljenik sam u aeromitinge. Nakon što sam odlučio da ne učestvujem na aeromitingu, pozvali su me članovi Udruženja branitelja na sastanak i razgovor je protekao mirno i bez incidenata. Rekli su mi šta im smeta, te da nemaju ništa protiv mene. Znaju da sam ljubitelj aviona i letenja, te da nije sporno ni to što sam iz Srbije, već je problem, kako su nam rekli, bio u simbolici stradanja koju taj avion predstavlja braniteljima i nekoliko petokraka koje su na njemu.

Srpskainfo