Pacijenti su nepotrebno uznemireni povlačenjem lijeka “ranitidin” sa tržišta jer nije zabilježena nijedna neželjena reakcija, a u apotekama je već i odgovarajuća zamjena, izjavio je Srđan Đuranović sa Klinike za gastroenterologiju Kliničkog centra Srbije.

– Na našem tržištu postoji `famotidin` koji pripada istoj grupi lekova, sa identičnim indikacijama za upotrebu i predstavlja efikasnu i bezbednu zamenu – rekao je Đuranović za medije u Srbiji.

On je naveo da je “famotidin” u komercijalnoj upotrebi u svijetu više od 35 godina, a klinička iskustva sa pomenutim lijekom su jako dobra i slobodno se može reći da je efikasnost koja se njime postiže u smanjivanju lučenja kiseline u želucu, identična, ako ne i bolja.

– Ovaj lek je dostupan samo na lekarski recept i može se naći u obliku tableta u dozama od 20 i 40 miligrama. Uobičajeno se uzima dva puta na dan – objasnio je Đuranović.

Efikasnost i bezbjednost ovog lijeka, dodao je on, pružaju sigurnost i ljekaru i pacijentu, te pacijenti u Srbiji zaista nemaju razloga za brigu.

SRNA/RTRS