Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je večeras u Beogradu da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik diše srpskim duhom i živi srpskim idealima i zahvalio mu za odanost srpskom narodu.

– Dodik nije samo večeras sa nama. On je uvijek sa nama, diše srpskim duhom i živi srpskim idealima. Ono što karakteriše Dodika i za šta smo mu duboko blagodarni i zahvalni jeste što sebe osjeća kao dio srpskog naroda – istakao je patrijarh Irinej na svečanoj akademiji povodom 800 godina autokefalnosti SPC, gdje je Dodiku uručio Orden Svetog Simeona Mirotočivog.

Patrijarh je istakao da je Republika Srpska sa Srbijom jedan narod, jedna vjera, tradicija i jedno duhovno nasljeđe.

– To Dodik naglašava na svakom mjestu i time učvršćuje nadu svog naroda da je nepodijeljeni dio srpskog naroda. Molimo se Bogu da sa tom snagom nastavi – naglasio je patrijarh. Prema riječima patrijarha, dok je Milorada Dodika u Banjaluci dotle će biti i Republike Srpske.

– A nadamo se da će Republika Srpska uvijek imati Milorada Dodika koji će voditi svoj narod putem srpskim i idealima srpskim. Hvala Vam za tu odanost srpskom narodu – rekao je patrijarh Irinej.

Prethodno je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom pročitao odluku Sinoda da patrijarh srpski bude odlikovan Ordenom Svetog Save Prvog stepena, a istim ordenom i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odlikovan je Ordenom Svetog Simeona Mirotočivog, budući da mu je ranije uručen Orden Svetog Save Prvog stepena.

Patrijarh Irinej je zahvalio za orden koji mu je dodijeljen, navodeći da je ovo odlikovanje Srpskoj crkvi, arhijerejima, svšetenstvu i monaštvu i narodu koji je pomagao da Crkva izvrši svoju uzvišenu jevanađeljsku i božansku misiju.

Na prijedlog patrijarha Irineja, Vučiću je Orden Svetog Save Prvog stepena dodijeljen za djelatnu ljubav prema majci Crkvi i zalaganje za srpski narod i cjelovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenim granicama.

SRNA/Srpskainfo