“Moja hraniteljska porodica” naziv je radionice koju je danas za djecu iz hraniteljskih porodica organizovao Centar za socijalni rad Prijedor u okviru obilježavanja Nedjelje djeteta.
Psiholog u Centru Sanja Topić rekla je da se ova ustanova opredijelila da ovogodišnju Nedjelju djeteta posveti djeci bez roditeljskog staranja, sa fokusom na djecu iz hraniteljskih porodica.

“Djeca danas na kreativan način, crtanjem, pisanjem i razgovorom opisuju svoja osjećanja i doživljaje u hraniteljskim porodicama. Cilj je da se upoznaju, zbliže i opuste i to je put da im se mi više približimo i potom lakše utičemo na probleme koje imaju”, rekla je Topićeva novinarima u Prijedoru.

Na evidenciji Centra za socijalni rad Prijedor ima 60 djece bez roditeljskog staranja, od kojih je 40 zbrinuto u hraniteljskim porodicama, a 20 u specijalizovanim javnim ustanovama.

Polaznicima obuke za hraniteljstvo juče su u ovom centru uručeni sertifikati, a za petak, 11. oktobra, u podne najavljen je okrugli sto o temi “Zaštita djece bez roditeljskog staranja nakon izlaska iz sistema socijalne zaštite”.

Program obilježavanja Nedjelje djeteta Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske ove godine sprovodi se pod sloganom “Moja sedmica, moja godina”.

Video: Kozarski