Beograd, 28. novembra 2018 - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djuric pozvao je danas EU i celu medjunarodnu zajednicu da bez odlaganja urazumi Pristinu, vrati je postovanju prava domaceg, medjunarodnohg i svih potpisanih sporazuma i zaustavi ih sa puta dalje eskalacije problema. FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da poslije zabrane fudbalskog meča između “Trepče” i “Crvene zvezde”, koji je danas trebalo da bude odigran u Zvečanu, Priština mora naglavačke da leti iz Uefe i Fife, gdje joj nikada i nije bilo mjesto.

– Ovo je još jedan dokaz nastojanja Prištine da se Srbija na svaki, pa i na simboličan način, istisne sa Kosova i Metohije, iako je utakmica za cilj imala promociju sporta, a ne bilo kakvu političku poruku – naveo je Đurić.

On je istakao da je utakmica između domaćina Trepče iz Zvečana i beogradske Crvene zvezde trebalo da bude odigrana u skladu sa propozicijama Uefe i Fife, tako da je Priština ovim agresivnim političkim aktom udarila i na temelje evropskog i svjetskog sporta i vrednosti mira i saradnje koje on promoviše, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

– O ovom anticivilizacijskom i antievropskom potezu Prištine biće obaviještene sve nadležne međunarodne instance, kako bi čitava međunarodna zajednica još jednom imala priliku da vidi da je samoproglašeno Kosovo crna tačka i ostrvo neuređenosti i haosa na evropskoj mapi – rekao je Đurić.

On je podsjetio da je samovoljom i protivpravnim odlukama Prištine, suprotno svim sporazumima o slobodi kretanja i savremenim civilizacijskim vrijednostima, u proteklom vremenu zabranjen ulazak na Kosovu i Metohiju i političkim zvaničnicima iz Srbije, a ovo nije ni prvi put da se sportistima onemogućuje dolazak u srpsku južnu pokrajinu.

– Nastojanjem da instaliraju gvozdenu zavjesu između centralne Srbije i naše južne pokrajine, Priština bira put samoizolacije, kao što su Albanci to činili toliko puta u istoriji, ali srpski narod se ne opasuje zidovima i želi da egzistira u otvorenom društvu, onako kako se u savremenoj Evropi danas živi – kaže Đurić.

Utakmica Trepče i Crvene zvezde, koja je trebalo da bude odigrana u Žitkovcu na Kosovu i Metohiji, definitivno je odgođena, nakon što su fudbaleri Crvene zvezde spriječeni da uđu na Kosovo i Metohiju.

Crveno-bijeli su se vratili za Beograd sa graničnog prelaza Јarinje, a meč sa Trepčom pomjeren je za četvrtak, 10. oktobra, i vjerovatno će biti odigran u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi.

SRNA/RTRS