Dok se bori s teškom bolešću, Slobodanki Todorić iz Dervente istekao je ugovor o radu. Poslodavac je iskoristio zakonsku mogućnost da taj ugovor ne produži.

Iako pravnici kažu da ova odluka formalno nije sporna, postavlja se pitanje granice humanosti.

Iz Saveza sindikata Republike Srpske poručuju da je nužno izmjeniti Zakon o radu i sistemski zaštititi teško oboljele radnike.

Zbog isteka ugovora na određeno vrijeme, Slobodanki Todorić je prestao radni odnos u preduzeću “Relaks šu Bosna”.

Za njenog supruga Mladena odluka poslodavca ne bi bila sporna da u to vrijeme nije bila na bolovanju.

Dok se borila protiv najteže bolesti, izvađenog bubrega, poslije četiri operacije – obaviještena je da joj je zaključena radna knjižica.

– Supruga je počela plakati, cijelu noć nije spavala. Uznemirena je pa i ja s njom. Vrlo je nezgodna situacija za nas i u materijalnom i u emotivnom smislu – priča Slobodankin suprug Mladen.

Oboljela Slobodanka je ostala bez toliko potrebnog zdravstvenog osiguranja.

U Ministarstvu rada i Inspektoratu pojašnjavaju da poslodavac ima pravo da ne produži ugovor na određeno vrijeme, izuzev ako je radnik povrijeđen na radu ili obolio od profesionalne bolesti, što ovdje nije slučaj.

Mladen kaže da njegova supruga i ne namjerava da se vrati na posao, ali naglašava da ne mogu da se pomire sa situacijom u kojoj su prepušteni sami sebi. Odlučan je da se bori i navodi da eće odustati.

Iz Saveza sindikata Slobodanki savjetuju da se, iako nije njihov član, obrati njihovoj kancelariji u Doboju.

Sistemsko rješenje ovih teških problema vide u zakonskim izmjenama za koje se već duže zalažu unutar Radne grupe.

– Insistiramo da se na poseban način tretira prekid ugovora o radu kod trudnica, a posebno radnika među kojima su i teško oboljeli kao što je naša koleginica koja se liječi od karcinoma – ističe Danko Ružičić, predsjednik Granskog sindikata tekstila, kože i obuće u SSRS.

Iz Saveza sindikata pozivaju radnike sa sličnim problemima, posebno one sa ugovorima na određeno vrijeme, da im se blagovremeno javljaju.

Ističu da novi Zakon o radu samo u izuzetnim situacijama dopušta opciju rada na određeno vrijeme.

Podsjećaju da su njihovi pravnici nerijetko otkrivali da je poslodavac, bez osnova, radniku uskraćivao ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

RTRS