Nakon nedavno održanih izbora u Austriji tamošnja Slobodarska partija (FPO) ušla je u parlament sa osvojenih 16,1 odsto glasova a javnost su uzdrmale objave mladog poslanika te stranke Alena Ćorkovića (28) iz grada Štokerau koji je na svom fejsbuk profilu postavio fotografije na kojima nosi minđuše sa likom Ante Pavelića i majce sa ustaškim motivima uz poruke ’’Za dom spremni’’.

Ćorković, koji se sa porodicom iselio iz Hrvatske u Austriju tokom građanskog rata u Jugoslaviji je nakon burne reakcije javnosti obrisao sporne objave sa svog profila uz obrazloženje da je to uradio ’’da bi se izbegli nesporazumi’’ a austrijskim medijima je rekao da je u mladosti podržavao ’’domovinske pokrete Hrvatske i da smatra da svojim objavama nije učinio ništa protivzakonito’’.

Svojom izjavom nije ubijedio austrijsku javnost koja je ’’alergična’’ na propagiranje svih fašističkih ideja i njihovih kolaboracionista tako da su njegove objave prije brisanja dokumentovane i objavljene u medijima kao flagrantan primjer veličanja ustaške ideologije i javno prikazivanje ustaških simbola što je od marta 2019. godine zakonom zabranjeno u Austriji.

Na fotografijama objavljenim u austrijskim medijima vide se Ćirkovićeve fotografije sa minđušama sa likom Ante Pavelića i pozdrav ’’Za dom spremni’’ a u prilog tome da je obožavalac ustaša govori i činjenica da je lajkovao fotografije fašističkih uniformi među kojima je i ona koju su nosile ustaše.

Pojedini austrijski mediji odavno su FPO okarakterisali kao desničarsku populističku i nacional-konzervativnu političku partiju i optuživali su je za koketiranje sa određenim načelima fašizma pogotovo kada je reč o odnosu ka strancima u Austriji.

Foto: Facebook

Lideri te partije uspješno su opovrgavali ovakve optužbe govoreći da za to nema dokaza, ali su ih demantovali njihovi članovi poput Ćirkovića i još nekih koji prema tvrdnjama austrijskih medija na društvenim mrežama iznose stavove ’’koji propagiraju rasizam, a ponekad su na ivici veličanja nacionalsocijalizma’’.

U Ćorkovićevu odbranu stao je član FPO Herbert Pol, takođe jedan od kandidata te stranke za skupštinu grada Štokerau, koji kaže da ne vidi ništa sporno u objavama svog mlađeg kolege.

– Ne vidim zašto bi Ćorković snosio bilo kakve posljedice. Fotografije su stare nekoliko godina i objavljene su pre usvajanja novog zakona (o zabrani tih simbola) – rekao je Pol austrijskim medijima uz napomenu da je ovakav ’’progon FPO otišao predaleko’’.

Podsjetimo, austrijska javnost je pravi šok doživjela kada je FPO stupila u koaliciju sa konzervativnim kancelarom Sebastijanom Kurcom 2017. godine i postala jedina stranka krajnje desnice na vlasti u zapadnoj Evropi sa šest ministarskih fotelja. Ta koalicija raspala se nakon afere ’’Ibica’’ zbog koje su i raspisani vanredni parlamentarni izbori u Austriji.

Foto: Facebook

Kako je Blic izvještavao, Kurc je najavio te izbore 18. maja poslije objavljivanja kompromitujućeg video snimka na kome se vidi vicekancelar njegove vlade i lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe kako navodnoj ruskoj preduzetnici nudi pristup javnim fondovima ukoliko kupi većinski dio austrijskog lista Kronen Cajtung i podrži njegovu partiju.

Zbog afere Kurc je raskinuo koaliciju sa Štraheovom strankom, poslije čega su se druge stranke udružile i u parlamentu izglasale nepovjerenje kancelaru.

Zemljom je od tada upravljala nepartijska privremena administracija kancelarke Brižit Bierlejn, nekadašnje čelnice najvišeg suda u Austriji a trenutno su u toj zemlji u toku pregovori o postizbornim koalicijama.

Ćorković nije jedini član FPO koji je imao fašističke ispade. Posljednji u nizu koji je uzdrmao austrijsku javnost bio je Kristijan Šilher, zamjenik gradonačelnika Braunaua, rodnog grada Adolfa Hitlera, koji je ’’ispevao’’ pesmu u kojoj je poredio izbjeglice sa pacovima. Zbog ove rasističke i ksenofobične pjesme Šilher je pod pritiskom javnosti i koalicionih partnera podnio ostavku na sve funkcije.

(Blic)