Na području regije Prijedor prošle godine je broj nezaposlenih bio manji za 2.746 ljudi ili za 25 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Naveli su to iz prijedorske Filijale Zavoda za zapošljavanje RS u svojoj informaciji o radu za prošlu godinu koju su usvojili odbornici na posljednjem zasjedanju Skupštine grada.

U njoj je navedeno da je samo na području grada Prijedora broj nezaposlenih manji za 13 odsto ili 818 osoba.

Pored grada Prijedora ovoj filijali pripadaju opštine Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Oštra Luka i Krupa na Uni.

Rukovodilac prijedorske filijale Zdravko Suvajac naveo je da je na području regije krajem 2018. bilo 8.193  nezaposlenih aktivnih tražioca posla i da ih je godinu ranije bilo 10.939.

– Posredovanjem filijale Prijedor, sa evidencije je u poslovnoj 2018. godini, zbog zapošljavanja izbrisano ukupno 4.989 aktivnih tražioca posla, što je za dva odsto više ili  za 88 osoba više, nego u 2017. godini – rekao je Suvajac.

Dodao je da je najveći broja zaposlenih na određeno vrijeme.

– Njih 30 odsto ili 1.497 je angažovano na neodređeno radno vrijeme, a ostatak od 70 odsto ili 3.492 su na određeno radno vrijeme među kojima su i sezonci, pripravnici,  skraćeno radno vrijeme i slično – objasnio je on.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Naveo je da je najveće zapošljavanje bilo u obrazovanju u prošloj godini. Tako je u osnovnim i srednjim školama u regiji Prijedor zaposleno 286 radnika. Rijetki su primjeri fabrika koje su zaposlile veći broj radnika. Najviše je zaposlilo tekstilno preduzeće iz Novog Grada, njih 56, koje je tek pokrenulo proizvodnju, dok je fabrika za proizvodnju keksa sa dugogodišnjom tradicijom iz Prijedora u prošloj godini dodatno angažovala 51 radnika. Zanimljivo je da su među najvećim poslodavcima u prijedorskoj regiji i ove godine bolnica “Doktor Mladen Stojanović” i prijedorski Dom zdravlja koji su zaposlili 58 radnika. Novi radnici zapošljavani su i u trgovinama i ugostiteljstvu.

– U analiziranom periodu je uz naše posredovanje, a po javnom pozivu za zapošljavanje njegovotelja u Njemačkoj zaposleno 10 medicinskih tehničara opšteg smjera. Radne dozvole u Sloveniji dobilo je 85 osoba – navedeno je u informaciji prijedorske Filijale.

Suvajac vjeruje da će u ovoj godini biti zaposlen veliki broj radnika u realnom sektoru i proizvodno-izvoznim kompanijama.

– Uključujući i investicije u toku i investitore koje dolaze kalkulišemo sa 1.100 novih radnih mjesta u Prijedoru. Osnovni cilj je sačuvati postojeća radna mjesta i otovriti  respektabilan broj novih – zaključio je on.

Međutim, ranije je najavljivano da će slovenački “Kolektor” koji proizvodi komutatore za automobilsku industriju i tekstilni gigant “Kalcedonija” u Prijedoru zaposliti oko 2.000 radnika. Samo za “Kalcedonija” se govorilo da će da otvori 1.500 radnih mjesta te da će u novom pogonu na Aerodromskom naselju imati i vrtić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je na posljednjoj sjednici Skupštine grada izjavio da “Kalcedonija” neće imati pogon na Aerodromskom naselju.

– Oni su već počeli proizvodnju u objektu “Tropika” u Brezičanima i tamo su instalirali mašine. Procjena je da će u tom objektu zaposliti oko 500 do 600 radnika. Sve se nastavlja u “Tropiku” u Brezičanima. U “Kalcedoniji” sada radi preko 50 radnika, a u “Kolektoru” 40 radnika – rekao je Đaković.

I doktori bez posla

U regiji Prijedor je najviše nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom i tehničara, odnosno njih 3.491. U gradu na Sani su prošle godine bila nezaposlena dva doktora i 36 mastera i magistara, dok ih je u čitavoj regiji bilo 54. Teško se do posla dolazi i sa diplomom fakulteta. Tako je samo u Prijedoru 763 nezaposlenih sa visokom stručnom spremom, a u regiji ih je 888.

Srpskainfo