Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica ocijenio je da je Nobelova nagrada za književnost koju je dobio austrijski pisac Peter Handke velika stvar za književnost i pravedan izbor.

– Handke je čovjek čija je politička borba bila nastavak njegove literature koja se bavila skrivenim sadržajima ljudske egzistencije, autsajderima koji su bili i ostali privrženi pravdi – rekao je Kusturica za Večernje novosti.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević smatra da je Peter Handke Nobelovu nagradu dobio zasluženo, ali sa zakašnjenjem.

– Njegovo književno djelo obilježilo je globalno i kraj 20. i početak 21. vijeka. Nobelova nagrada je prema mišljenju mnogih relevantnih stručnjaka iz te oblasti, morala odavno da mu pripadne, ali je politika umiješala prste. Njemu nagrada dolazi relativno kasno, ali apsolutno zaluženo – rekao je Vukosavljević za RTS.

Vukosavljević, koji je Handkeu prošle godine prilikom njegove posjete Srbiji, uručio međunarodnu književnu nagradu “Milovan Vidaković” u Novom sadu, podsjetio je da je Peter Handke veliki prijatelj Srbije.

– Bio je na strani Srbije i srpskog naroda kada nam je bilo teško u izrazito teškim trenucima u novom dobu. Zbog svojih stavova Handke je bio meta napada i osporavanja – rekao je Vukosavljević.

On je napomenuo da su Handkeove predstave bile skinute sa repertoara čuvenog francuskog pozorišta Komedi franses početkom 21. vijeka zbog njegovih političkih stavova, što je velika sramota za francusku kulturu i za kompletnu evropsku kulturnu javnost.

Švedska kraljevska akademija dodijelila je juče Peteru Handkeu ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost zbog, kako su naveli, uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.

Handke je poznat po svojoj podršci Srbiji i Srbima i stavu da krivicu za rat ne treba svaljivati na srpsku stranu. Zbog ovih stavova je postao “otpadnik” svjetske intelektualne zajednice.

Handke je u znak protesta protiv NATO bombardovanja SR Jugoslavije vratio Bihnerovu nagradu vrijednu 50.000 evra, a od njemačkog ministra zahtijevao da mu vrati sve njegove knjige.

Sputnjik podsjeća da je dolazio u Srbiju na Kosovo i Metohiju i tražio prijatelje u Orahovcu i Velikoj Hoči, te da se javno i oštricom riječi protivio jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, tvrdeći da se država ne može graditi na mržnji.

Peter Handke je jedan od najsvestranijih i najplodonosnijih pisaca njemačkog govornog područja. Napisao je stotinjak knjiga koje uključuju romane, drame, zbirke pjesama, filmske scenarije.

Dobitnik je brojnih nagrada – Kafkine, Šilerove, Ibzenove, kao i priznanja “Tomas Man” i “Milovan Vidaković”.

SRNA/Srpskainfo