Nebojša Vukanović i Dragan Mektić u maniru najvećih bogootpadnika verbalno su iskazali odsustvo elementarne kulture a kao Srbi, jer se takvim smatraju, odsustvo bilo kakvog poštovanja prema SPC i njenom predstojatelju.

Ovako je episkop bihaćko-petrovački Sergije reagovao na uvredljive poruke upućene patrijarhu srpskom Iriniju, zbog dodjele najvećih crkvenih odlikovanja srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Dodik smatra da javnost ne smije zaboraviti da su Mektić i Vukanović vrijeđali i nipodaštavali patrijarha srpskog Irineja.

Nakon osude praktično kompletne javnosti u Srpskoj i javnog distanciranja rukovodstva SDS-a od njegovih stavova, Nebojša Vukanović pokazao je znake kajanja zbog izlivene žuči i prljavštine na svom blogu, ali i dalje ostaje pri stavu da patrijarh srpski ne treba da hvali i dijeli ordenje Dodiku i Vučiću.

– Ipak, priznajem da sam sve mogao reći ljepšim i biranim riječima. Vidim da sam pretjerao, zbog godina i strašnog mjesta na kome sjedi, moram se javno izviniti patrijarhu Irineju – navedeno je na blogu Nebojše Vukanovića.

Pokajanje kao hrišćanska vrlina, pak nije poznata Draganu Mektiću. Nakon prvog “tvita” u kojem patrijarha srpskog poredi sa nulom, “drznuo” se da mu dijeli “packe” jer se kako napisa pravovjerni bh. ministar, politički ekpsonira i podržava Dodika koji je podijelio Srbe u Republici Srpskoj.

– Na taj način on dodatno utiče na naše daljne podjele – naveo je Mektić na Tviteru.

Dok patrijarha i Dodika optužuje za podjele, najbolniju srpsku ranu Mektić je “zacijelio” priznavanjem genocida i ismijavanjem referenduma o 9.januaru. A to valjda nije izazvalo podjele. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik iznenađen je da postoji neko ko nipodaštava SPC u trenutku kada obilježava 800 godina autokefalnosti.

– Oni ne zavređuju bilo kakav komentar, ali je sigurno da će javnost najbolje sve komentarisati. Јavnost ne smije zaboraviti da su nipodaštavali našeg patrijarha kao vrhovnog autoriteta Srpske pravoslavne crkve. Njihovo ponašanje je ispod svakog nivoa kritike i moje potrebe da bilo šta kažem – smatra Dodik.

Patrijarh srpski Irinej odćutao je uvrede i pokušaje uvlačenja u političko blato. Reagovao je episkop bihaćko- petrovački Sergije. Poučio je Vukanovića i Mektića da je SPC starija od nama poznatih država a naročito političkih partija, pozvao ih je na odmjerenost, kajanje i da poštuju odluku Sinoda , sviđala im se ili ne.

– Kanonada uvreda na račun Njegove svetosti podsjeti me na davno izrečenu istinu: govoreći o drugima zapravo pričamo o sebi samima. Riječnikom koji ne priliči ni kafanskom ambijentu , jedan narodni poslanik i jedan ministar spustili su komunikacijsku ljestvicu na samo dno nepristojnosti, najgrublje vrijeđajući Njegovu svetost a time i cjelokupno biće naše Crkve – rekao je episkom bihaćko-petrovački Sergije.

Sociolog i politički analitičar Drago Vuković smatra da u izgradnji postratnog društva, Republika Srpska jako drži do Crkve iako je zvanično odvojena od države.

– Dakle te poruke su mnogo loše i destruktivne i najviše šteti SDS-u. U suštini to nam nanosi mnogo više štete nego što mi mislimo, posebno kod drugih religijskih zajednica i politika. Mi jednu važnu svetinju u moralnom smislu pokušavamo da degradiramo i to nije dobro – smatra Vuković.

U SDS-u što javno, što tajno ograđuju se od Mektićevih i Vukanovićevih “lekcija” patrijarhu srpskom. Najoštriji u kritikama Milovan Bjelica. Ipak, predsjednik te stranke nije tražio sankcionisanje Mektića s kojim sjedi u Savjetu ministara, a ni Vukanovića koji iako nije član SDS-a djeluje u Klubu te stranke u Skupštine Srpske.

RTRS