Mali broj spermatozoida i kvalitet sperme su danas vrlo čest problem zbog kojeg  veliki broj parova ne može da zasnuje porodicu

Muškarcima koji žele da osnuju porodicu možda bi bilo pametno da jedu više kuvanog paradajza.

Otprilike dve kašike paradajz sosa dnevno mogu da poboljšaju kvalitet sperme, pokazalo je istraživanje.

Ključni sastojak paradajza je likopen, hemikalija koja daje ovom povrću crvenu boju i koji se već pokazao kao efikasno sredstvo za snižavanje krvnog pritiska, a smanjuje i rizik od pojave raka prostate.

paradajz, sok, sok od paradajza

Foto: Pixabay.com

Muškarci koji su učestvovali u studiji sprovedenoj u Americi tokom tri meseca su dva puta dnevno uzimali tablete u koji je stavljen likopen. Ispostavilo se da su imali mnogo više brzo plivajućih spermatozoida nego ranije.

Količina likopena koju su unosili putem tableta otprilike je ista kao da su svakodnevno jeli pet konzervi kuvanog paradajza. S tim, što su tablete mnogo praktičnije rešenje.

Mali broj spermatozoida i kvalitet sperme su danas vrlo čest problem zbog kojeg  jedan od tri para koji imaju poteškoća sa začećem ne može da zasnuje porodicu.

Problemi sa kvalitetom i količinom sperme mogu se povezati sa:

Spermatozoidi, sperma, oplodnja, Tamabepa

Foto-ilustracija: Profimedia, Alamy

– Neravnotežom hormona

– Genetskim problemima

– Problemima sa testisima u ranom detinjstvu

– Genitalnim infekcijama

– Ranijim operacijama testisa ili hernije

– Prekomernom konzumacijom alkohola

– Pušenjem i upotrebom droga

– Određenim lekovima

Nakon 12 nedelja, muškarci koji su uzimali pilule od likopena imali su skoro 40% više brzo plivajućih spermatozoida, koji su veoma važni za oplodnju jajašaca.

Došlo se do zaključka da likopen iz paradajza poboljšava oblik, veličinu i sposobnost plivanja spermatozoida, što kod muškaraca u velikoj meri pobošljava šanse za osnivanje porodice.

(Telegraf.rs)