Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da se ova stranka, kada je riječ o članstvu u NATO, orijentiše isključivo na stavove institucija Republike Srpske, dok je Mladen Ivanić “konektovan na ambasade zapadnih zemalja”.

Komentarišući izjavu počasnog predsjednika PDP-a Mladena Ivanića da bi njegov uslov za formiranje vlasti na nivou bio da članstva u NATO nema dok ne budu sve države u regionu u tom savezu, ali da se pošalje godišnji nacionalni plan, Košarac je rekao da od toga nema ništa i da je to potvrda da je Ivanić konektovan na određene amabasade zapadnih zemalja.

– To je potvrda onoga što su činjenice ukazivale, da Mladen Ivanić jeste konektovan na određene ambasade zapadnih zemalja i da je radeći u Predsjedništvu BiH bio veoma sklon da se zagovaraju čak i vojne vježbe sa avionima koji su i bombardovali Republiku Srpsku i Srbiju – istakao je Košarac za Blic.

On je ocijenio da je Ivanić blagonaklon kada je riječ o NATO savezu.

– Sa druge strane, treba istaći i činjenicu da je u vrijeme predizborne kampanje kada je on /Ivanić/ bio kandidat za član Predsjedništva BiH, tražio od Ambasade SAD da se ANP ne spominje i da to sačeka neka druga vremena iz razloga što je u razgovorima koje je vodio sa njima bio veoma konstruktivan u provođenju svih akcionih planova koji su vodili BiH ka NATO integracijama – naglasio je Košarac.

On je podsjetio da je stav SNSD da se neće ni milimetar maći od Srbije kada je riječ o NATO putu.

Prema njegovim riječima, SNSD ima svoj stav u vezi sa ANP i orijentisan je na stavove institucija Republike Srpske, te da taj politički kurs neće mijenjati.

To znači, pojasnio je Košarac, da bilo kakve modifikacije u vezi sa tim pitanjem definitivno su predmet razmatranja u institucijama Republike Srpske koje će odrediti dalje kretanje predstavnika SNSD-a u institucijama na nivou BiH.

SRNA/RTRS