Krajem oktobra biće zakazana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o deklaraciji SDA, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. On je za “Politiku” istakao da će i sve ono što je radila međunarodna zajednica, biti obuhvaćeno zaključcima Narodne skupštine koji će se bazirati na Ustavu i Dejtonu.

Do sada nismo imali okupljen tim kao što imamo ovaj put, koji radi na pripremi materijala i dokumenata koji neće biti samo odgovor na Deklaraciju SDA već i na takozvana bonska ovlaštenja koja su potpuna podvala i prevara, kaže srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Ona nisu zasnovana na pravu, ali kaže da je na bazi njih, kroz intervencije visokog predstavnika i putem nametanja rješenja, promijenjen politički sistem u BiH.

– Nema nikakvog bosanskog idnetiteta, a jedina republika koja ovde može da postoji jeste Republika Srpska. Odbacićemo takvu praksu i sama bonska ovlaštenja, te o tome zatražiti dijalog sa Federacijom BiH, to jest o svim pitanjima koje je nametnuo visoki predstavnik. A to znači od vojske, indirektnih poreza i drugo – naglasio je Dodik.

Ako bošnjaci ne budu htjeli razgovarati, mi ćemo imati legalno pravo da izađemo iz projekata koje je nametnuo visoki predstavnik, kaže Dodik. Bosna koju guraju je podvala Srbima i Hrvatima. Smatra da nema ništa od priča da će za mjesec dana biti formirana vlast na niovu BiH.

– Izborni rezultat jedini je uslov koji treba poštovati, ali u Sarajevu imaju skrivene namjere jer su unaprijed znali da je nemoguće da insistiraju na pitanju o NATO-u s obzirom na to da iz Republike Srpske niko neće prekršiti Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Istrajavati na tome znači gurati BiH u totalnu blokadu – napominje srpski član Predsjedništva BiH.

Govoreći o trilateralnom sastanku članova Predsjedništva BiH, predsjednika Turske i predsjednika Srbije, Dodik kaže da je nakon priče da je sve lijepo u BiH, morao objasniti kako već godinu dana nema vlast. Prema njegovim riječima, Erdogan je tada rekao da formiraju vlast, pa da se bave drugim pitanjima, a hrvatski i bošnjački član Predsjedništva su rekli kako se prvo moraju prihvatiti postavljeni uslovi.

– Јasno im je stavljeno do znanja da uslovnjavanje neće proći. Treba napokon da bude jasno, nećemo ući u NATO, niti ćemo dozvoliti da se krećemo ka toj alijansi, ali možemo sarađivati – zaključio je Milorad Dodik.

On je za kraj istakao važnost očekivanja istih standarada za identična rješenja za Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku.Tvrdi da će međunarodnim predstavnicima, kada dođu u Republiku Srpsku da nešto kažu na zahtjeve o očuvanju identiteta i odbrani prava, biti jasno poručeno da su propustili da reaguju na Kosovu i Metohiji.

RTRS