Lider pokreta Smooprjedeljenje Aljbin Kurti koji je i kandidat za premijera tzv. Kosova nije krio 1999. godine koliko mrzi Srbe, a govorio je da se za rat protiv Srbije spremao još od 1991. godine, izjavila je sudija Danica Marinković, koja je u to vrijeme saslušavala Kurtija.

– Aljbin Kurti nije stigao da okrvavi ruke, jer je na vreijme uhapšen. Da nije, vjerovatno bi uspio da organizuje mrežu gerile među Albancima u Prištini tokom rata 1999. godine – navela je Marinkovićeva koja je u vrijeme kada je bila sudija Okružnog suda u Prištini saslušavala Kurtija i vodila istrage.

Ona je istakla da joj je Kurti tokom saslušanja 2000. godine na besprekornom srpskom izdiktirao sva mjesta na Kosovu i Metohiji gdje se u ime štaba OVK, kao prevodilac i savjetnik Adema Demaćija, “oca” OVK, sretao s predstavnicima međunarodne zajednice.

– On je tvrdio da je kontakt sa teroristima OVK prekinuo 1999. poslije Rambujea, nezadovoljan “mekim” pristupom Zapada prema Srbiji – ispričala je Marinkovićeva.

Ona je napomenuo da tu izjavu Kurtija ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer je bilo jasno da je, kada je uhapšen 1999. godine, pokušao da uspostavi albanski gerilsku mrežu u gradovima na Kosovu i Metohiji.

SRNA/RTRS