Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je večeras da o značajnim pitanjima kao što je odgovor na Programsku deklaraciju SDA u Narodnoj skupštini mora biti postignuto srpsko jedinstvo.

“Od partija koje su opozicija očekujem da budu pronađene pametne glave koje će razumjeti procese i trenutak u kome se Srpska nalazi. To nije pitanje da li će neko zadržati privilegije i očekujem da će opozicija prije posebne skupštinske sjednice definisati stavove, samo ne ovakve kakve promoviše Mirko Šarović /lider SDS-a/ koji je potrčko SDA i ne znam ko stoji iza njega”, rekao je Žunić.

On je potvrdio da bi do kraja oktobra trebalo da bude održana posebna skupštinska sjednica na kojoj će biti definisan odgovor na Programsku deklaraciju koju je usvojila SDA.

“Narodna skupština Republike Srpske, kao najviša zakonodavana institucija, daće odgovor, ne samo na Programsku deklaraciju SDA koja je standardna višegodišnja priča `pogurana i sa nekih drugih strana`, nego i na pitanje kako BiH kao državna zajednica treba da izgleda u budućnosti”, rekao je Žunić za Alternativnu televiziju.

On je istakao da će stav Narodne skupštine biti i da se mora poštovati izvorni Dejtonski mirovni sporazum, a sve što je nametnuto od OHR-a mora biti na neki način uklenjeno.

“O ovome treba da razgovaramo sa Federacijom BiH jer je vidljivo da se u BiH, kada govorimo o pravosuđu i o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, spominje uticaj visokog predstavnika i bonskih ovlašćenja. Može se postaviti i pitanje na šta liči bilo kakva državna zajednica kada imamo ovakvu vrstu pritisaka”, dodao je Žunić.

Komentarišući situaciju na nivou BiH, Žunić je naglasio da je SNSD posao mogao završiti davno.

“Znamo kako se formira vlast na nivou BiH gdje nije trebalo da bude uslovljavanja zato što imamo političke pobjednike iz sva tri naroda. Postavljaju se uslovi s ciljem da vlast ne bude formirana i da oni koji su izborni gubitnici ostanu u foteljama na nivou BiH”, smatra Žunić.

Govoreći o radu Narodne skupštine, Žunić je ocijenio da Poslovnik o radu mora biti promijenjen.

“Omogućeno je da bude zloupotrijebljen dio koji se odnosi na povredu Poslovnika o radu i opozicija to uporno koristi. U narednom periodu idemo u izmjenu Poslovnika i naći ćemo način da skupština funkcioniše kako treba. Pojedini poslanici kao što su Draško Stanivuković /PDP/ i Nebojša Vukanović /SDS/ upuštaju se u političko blato, iako pokušavam sa njima da razgovaram argumentovano”, zaključio je Žunić.

Izvor: ATV