Učenici Osnovne škole “Petar Kočić” Područno odjeljenje Gornji Orlovci prigodnim programom obilježili su Međunarodni dan žena na selu, 15. oktobar. Svoje majke pozvali su na priredbu, koju su uz mnogo igre, pjesme i recitacije, priredili kao znak zahvalnosti za njihov svakodnevni rad i trud.

– Ovaj dan je svima nama mnogo značajan, zato što želimo da iznenadimo naše majke, jer se one toliko trude da nama bude dobro – rekao je Adrijan Lukić, učenik petog razreda.

– Nama je baš lijepo, volimo kada roditelji dođu da gledaju naše priredbe – dodala je Jovana Novakovlć, učenik trećeg razreda.

Gorana Bosančić, direktor OŠ „Petar Kočić“ rekla je da je ovo sedma godina zaredom kako se u njihovoj školi obilježava Međunarodni dan žena na selu.

– Učenici su upoznati da je način života na selu drugačiji. Obilježavanjem ovog dana želimo da im damo do znanja da su njihove majke ravnopravne, te da je njihov rad i trud vrijedan pažnje – dodala je Bosančićeva. Nakon priredbe, upriličeno je zajedničko druženje, gdje su se mogle probati razne delicije, koje su pripremile vrijedne majke Gornjih Orlovaca.

 

Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana žena na selu, pokrenuta je na konferenciji UN posvećenoj ženama, u Pekingu 1995. godine.

M. Šodić/Kozarski