Na području Policijske uprave Prijedor tokom devet mjeseci evidentirana su 644 migranta, izjavio je danas načelnik ove uprave Sretoja Vujanović.

“Najveći broj ovih lica je iz Pakistana, Sirije i Iraka. Evidentirano je pet krivičnih djela krijumčarenje ljudi koja je pet lica počnilo na štetu 31 migranta”, rekao je Vujanović na redovnoj konferenciji za novinare u Prijedoru na kojoj su predstavljeni rezultati rada za devet mjeseci.

Policijska uprava Prijedor realizovala je 20 racija s ciljem otkrivanja i sprečavanja vršenja krivičnih djela i prekršaja.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović rekao je da je tokom devet mjeseci ove godine ukupno prijavljeno i evidentirano 751 krivično djelo ili za 2,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela, 318 je izvršeno po nepoznatom izvršiocu. Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 66,7 odsto, dok ukupna rasvijetljenost iznosi 85,5 odsto”, naveo je Mikanović.

Rasvijetljena su sva četiri razbojništva i sve četiri krivična djela protiv života i tijela po nepoznatom izvršiocu.

Podneseno je 37 izvještaja za počinjena krivična djela u oblasti zloupotrebe droge, kao i 22 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka, gdje je bilo ukupno 78 oduzimanja droge.

Zabilježena su 54 krivična djela privrednog kriminaliteta sa 2.272.000 KM materijalne štete i 2.307.000 KM protivpravno stečene imovinske koristi.

Policijska uprava Prijedor ocijenila je da je tokom devet mjeseci ove godine održano zadovoljavajuće stanje bezbjednosti uprkos događaju koji je bitno uznemirio kako pripadnike policije, tako i širu javnost, a riječ je o pogibiji policijskog službenika u aprilu.

Načelnik Sektora policije Mario Milašin naveo je da su za devet mjeseci javni red i mir narušeni 315 puta i zabilježena su 403 prekršaja, te dodao da su bez incidenta protekli svi javni skupovi.

Bilo je 698 saobraćajnih nezgoda, od kojih 12 sa smrtno stradalim licima, iz saobraćaja je isključeno 781 vozilo i 2.372 vozača, od kojih 1.897 zbog vožnje pod uticajem alkohola.

U republičkoj akciji “Zaštitimo djecu u saobraćaju” službenici Policijske uprave Prijedor održali su u osnovnim školama 44 predavanja za 1.700 učenika, te sankcionisali 600 učesnika u saobraćaju za prekršaje počinjene u blizini škola.

Agencije