Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas u Čileu da povlačenje aplikacije Prištine za članstvo u Interpolu predstavlja veliku pobjedu Srbije i međunarodnog prava.

– Zahvaljujući tome što je najveći broj država članica Generalne skupštine Interpola donio odluku da ne podrži aplikaciju prištinskih institucija, zahtjev Prištine da bude dio Interpola povučen je neposredno pred sjednicu Generalne skupštine – pojasnio je Stefanović.

Stefanović, koji predvodi delegaciju Srbije na 88. Generalnoj skupštini Interpola u Santjagu, istakao je da je ovo značajna diplomatska pobjeda Srbije, ali i pobjeda međunarodnog prava, policije i svih država koje su govorile u prilog tome da se ne smije dozvoliti politizacija Interpola.

On je zahvalio svim ljudima iz srpskog tima, iz ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije, Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, kao i svima koji su u prethodnih godinu dana neumorno radili i pomogli da dođe do ovakvog ishoda.

Stefanović je zahvalio i svim državama koje su zajedno sa Srbijom bile pri stavu zaštite međunarodnog prava i onima koje su zajedno sa Beogradom lobirale da rezultat bude ovaka, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

– Hvala građanima Srbije koji su nas podržali i koji su verovali u našu delegaciju. Hvala svima koji su pružili podršku i koji su doveli do toga da rezultat bude sjajan za našu zemlju – rekao je Stefanović.

Ambasadi Srbije u Parizu danas je dostavljena nota u kojoj Ramuš Haradinaj povlači zahtjev za članstvo samoproglašenog Kosova u Interpolu, saopštio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Izvor: sputniknews.com