Počeo je lov na ruke koje donose većinu  u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a rukave su zasukali opozicionari Republike Srpske koji djeluju na zajedničkom nivou.

Mirko Šarović i Branislav Borenović idu na sve ili ništa.

“Mi imamo rješenje kako odblokirati rad Predstavničkom doma Parlamentarne skupštne Bosne i Hercegovine. I mi ćemo u narednom periodu pokušati učiniti sve da to parlamentarno tijelo funkcioniše”, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Za dvadeset i dvije ruke u Predstavničkom domu, u SDS-u i PDP-u spremni su na pregovore skoro sa svima. Lider SDS-a, još ranije je nagovijestio da bi u novu koaliciju sa najvećom bošnjačkom strankom, ali u njoj bi, ukoliko bude hemije, mogao da se nađe i DNS.

“Sa Pavićem smo razgovarali, razgovaraćemo. Imamo korektnu saradnju. Svakako ukoliko bude te zajedničke hemije za saradnju”, kaže Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

“Naročito ih čekamo da vidimo ko im je onaj peti glas koji im treba iz Republike Srpske u Predstavničkom domu. Tu ga posebno čekamo. -Šta mislite ko bi to mogao biti? – Samo jedan može biti”, kaže Dušanka Majkić, delegat SNSD-a u Domu naroda PS BiH.

Sve bi to možda i bilo lako izvesti da ne postoji Dom naroda. Tamo, bez sumnje SNSD ima većinu, bez koje nijedna odluka upućena Parlamentu ne pije vode.

“Pod pretpostavkom da obezbijedi dvadeset i dva glasa, pod pretpostavkom da bude tako, šta poslije toga? Sve ostale prijedloge koji budu išli prema Parlamentarnoj skupštini mora potvrditi i njen drugi dom”, kaže Majkić.

Prvi čovjek SDS-a, o tome, čini se, još nije razmišljao.

“Nemam komentar bilo kakav, on je u paketu institucija koje nisu ispunile svoju svrhu postojanja i ne funkcionišu”, kaže Šarović.

Scenariju sa dvadeset i dvije ruke u Predstavničkom domu, moguć je i za lidera SDA. Ipak, priznaje da ni tada BiH ne bi dobila ništa novo.

“Vjerovatno je tako, samo ne znam šta bismo novo dobili. Evo imamo u ovom času, Savjet ministara koji funkcioniše. Mogli bi slično dobiti. Ne vjerujem da bi HDZ bio za ovakvu kombinaciju. Mislim da se to inovira”, kaže Izetbegović.

To bi značio status quo, kaže Izetbegović, sve dok SNSD ne prihvati da entitet ne može komandovati državom. SNSD-ovi parlamentarci poručili su Izetbegoviću da ima i pametnijeg posla kojim bi trebalo da se bavi, a  ne da drži pridike kako treba da se ponaša Republika Srpska.

“Nije dobro i nije u skaldu sa zdravim političkim načelima da zapravo gospodin Izetbegović diktira kako će se ponašati entiteti. Mnogo je bolje da vodi računa o Bosni i Hercegovini i da uđe u kompromis kako bi došlo do formiranja Savjeta ministara. I kako bi Bosna i Hercegovina činila ono što je u interesu svih građana”, rekao je Nikola Špirić, delegat SNSD-a u Domu naroda PS BiH.

Na to što pokušavaju dvije najveće opozicione stranke Republike Srpske, oštre su reakcije srpskih poslanika u Parlamentu BiH. Zarad svojih ličnih ciljeva, smatraju, idu protiv interesa Republike Srpske.

“Predsjednik SDS-a koji, mislim na SDS već godinama dobija manjinsku podršku na izborima u Republici Srpskoj a samim i tim i u Bosni i Hercegovini. I ponovo sada zagovara jedan nedemokratski pristup u kome bi manjine učestvovale u vlasti. Mislimo da je to šteta za Bosnu i Hercegovini u cjelini, za Republiku Srpsku pogotovo”, kaže Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg PD PS BiH.

“Oni su svuda izgubili izbore i svuda su delegitimisani, sem kod gospodina Izetbegovića i Komšića. Oni jesu njihovi favoriti, oni jesu njihova izvidnica i konjica za Republiku Srpsku i sada uporno pokušavaju da nađu alibi da bi legalizovali izgubljeno na izborima, a što pripada vladajućoj koalicji u Republici Srpskoj”, kaže Nenad Stevandić, šef Srpskog Kluba u PD PS BiH.

Iz vladajuće kolacije podsjećaju, da su građani Srpske na prethodnim izborima odlučili koga žele za svoje predstavnike, te da izborni gubitnici ne mogu da formiraju vlast.

ATV