Zbog neformiranja vlasti na nivou BiH narušeno je pravo na predstavljanje konstitutivnih naroda u zajedničkim institucijama, izjavila je za naš radio predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Gostujući u emisiji Otvoreno rečeno, Cvijanovićeva je istakla da takvo stanje nije u skladu sa Ustavom, te da je iznevjerena volja građana jer nisu implemetirani rezultati izbora. Između ostalog, poručila je da će Srpska adekvatno odgovoriti i na Deklaraciju SDA, o čemu će se raspravljati i u Narodnoj skupštini početkom novembra.

Politička uslovljavanja bošnjačkih političkih predstavnika i traženje lojalnih partnera iz Srpske doveli su do toga da BiH i nakon godinu dana od izbora nema formiranu vlast. Osim narušenog prava na predstavljanje konstitutivnih naroda, narušena je i volja birača, poručuje predsjednica Srpske. Takođe, ne vjeruje da je moguća nova većina u bh. parlamentu, ali i podsjeća da bi se tim potezom vratili četiri godine unazad, jer bi opet vlast formirale stranke iz Srpske koje nemaju izborni legitimitet.

– Da li to znači da se nivo BiH može konstituisati samo onda kada Bakir Izetbegović dobije saradnike iz Republike Srpske koji su njemu po volji? Na vjerujem u taj scenario nove parlamentarne većine. Kombinatorika je moguća, ali i kada bi se tako nešto desilo, to bi bilo sve, a samo ne bi bio uspjeh – ističe Cvijanovićeva.

I uslovljavanjem sa ANP-om, odnosno članstvom u NATO, pokazuje se kakve su namjere, prvenstveno bošnjačkih političkih predstavnika, upozorava Cvijanovićeva. O namjerama prema Srpskoj dovoljno govori i Deklaracija SDA, a predsjednica Srpske uvjerava da će na Deklaraciju institucije adekvatno odgovoriti. Naglašava da će se početkom novembra na sjednici Narodne skupštine razmatrati ne samo ovaj dokument, već i stanje u BiH i odnos prema institucijama Srpske. Јedinstvo u Parlamentu je potrebno, ali ga Cvijanovićeva ne očekuje.

– Bilo bi dobro da imamo jedinstvo, i ponudiću jedinstvo kao formulu za zajedničko političko djelovanje po pitanjima koja su strateški važna za Republiku Srpsku. S druge strane, nije tragedija ako ne bude jedinstva, jer smo mi i ranije važne stvari utvrđivali, a da nismo imali podršku svih partija. Mislim da je važno da postoji široka podrška ovakvim idejama zato što mi znamo, da ono o čemu ćemo debatovati, uživa široku podršku građana – navela je Cvijanovićeva.

Srpska osim na političke, ima odgovore i na aktuelne socio-ekonomske probleme. Cvijanovićeva je naglasila podršku institucija kada je riječ o pronatalitetnim mjerama, odnosno demografskoj obnovi. Prioritet ostaje jačanje ekonomije i povećanje broja zaposlenih.

– Radimo na tome da se rastereti privreda, ali svaki put da se to odrazi na povećanje plata u privatnom sektoru i uspijevamo u tome. To je i način da zadržimo ljude – naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske istakla je da je značajna podrška Srbije kada je riječ o podsticajima za mlade preduzetnike. Podsjetila je da se realizuje i nekoliko velikih infrastrukturnih projekata, gradi se auto-put od Banjaluke prema Prijedoru i od Banjaluke prema Srbiji, a uz to radi se na modernizaciji i opremanju škola i bolnica širom Srpske.

RTRS