Darko Milunović, predsjednik Fudbalskog kluba Rudar Prijedor održao je konferenciju za novinare na kojoj je iznio presjek do sada urađenog i govoreći o onome što klub još treba da uradi.

-Prevashodno želim da upoznam javnost da ono što smo najavili da ćemo uraditi u prilično dobrom tempu smo i sproveli u djelo. Moj glavni motiv izlaska pred novinare je sjajna vijest da će od petka klupski žiro-račun biti odblokiran, što je najveći uspjeh, ne samo za ovaj troipomjesečni period koliko smo tu, već za cijelu polusezonu i ta najvažnija informacija će obilježiti ovu polusezonu. Zaključak o reprogramu poreskih obaveza u kojima ima i kamata dobili smo od Vlade Republike Srpske i kompletan poreski dug biće reprogramiran u periodu od pet godina – rekao je Darko Milunović.

Glavni takmičarski cilj “zeleno-crnih” je osvajanje prvog mjesta, dakle titula u Republici Srpskoj i povratak u Premijer ligu BiH.

-To je i dalje tako, ostajemo pri postavljenim ciljevima, koje smo zacrtali. Zaostatak od pet bodova za liderom Krupom ne znači mnogo, osim te derbi utakmice koju smo izgubili na našem terenu još ni u jednoj drugoj nismo primili gol. Prilično stabilno igramo, utisak je da je forma u malom padu u posljednjih nekoliko utakmica. Međutim, svjesno smo se opredijelili da razvijamo klub u svakom pogledu. Da nismo kupovali kosilicu, da nismo sređivali svlačionice ispod “A” tribine, dve smo mi uradili, a dve su bile donacija, postavljali beton kocke ispred zapada, krečili tribinu, kupili kontejnere za montažne svlačionice na “Suvom Prijedoru”, sada sređujemo i ogradu, ušli smo i u proceduru postavljanja reflektora gdje prvi dio troškova pada na klub po ugovoru… ti svi troškovi zbirno su nam mogli omogućiti da dovedemo tri igrača koji bi pravili razliku u ovom rangu takmičenja. Ali, naša ideja i zamisao je bila da paralelno razvijamo, pored sportskih, i infrastrukturne i poslovne stvari – objasnio je Milunović.

Na pitanje da je prijedorska fudbalska javnost nezadovoljna rezultatima i izdanjima ekipe, posebno nekih pojedinaca, Milunović je odgovorio:

-Taj utisak koji imate, kao i dobar dio fudbalske javnosti, možda svi mi u klubu dijelimo. Ako složimo stvari adekvatno: 21. juna bila je Skupština, pripreme počele 1. jula, tada niko od igrača nije bio na ugovoru, bilo ih je teško motivisati da ostanu u klubu, dva važna igrača nisu ostali s nama, mnogi su se “ohladili” od fudbala…  I onda ulazimo u projekat koji je vrlo ambiciozan, sve što sam radio postavljao sam najviše ciljeve. Hoću da budemo prvi! Suočavamo se sa povratnikom iz Premijer lige BiH koji je u ovom momentu organizovaniji klub, malo vrijedniji finansijski i brže, bolje igraju od nas, utisak je svih. Malo je došlo do stagnacije i pada forme. Da li je sudijski kriterijum adekvatan ili nije, bio bih neiskren kada bih rekao da sam zadovoljan, ali pričamo o sportskim temama?! Sportski sektor ima podršku uprave, u poslu smo ozbiljni, uradićemo pravu analizu u novembru, ne samo sportskog sektora i biće to prava uvertira za donatorsko veče pred Novu godinu od koje mnogo očekujemo. Od Rudar Prijedora pokušavamo da napravimo jedno dobro preduzeće.

Na kraju je prvi čovjek “rudara” istakao da je, kao predsjednik, sve radio u dogovoru sa sportskim direktorom Sašom Stevićem i trenerom Igorom Jankovićem.

-Da bi ostvarili ciljeve pokušavamo na tržištu da dovedemo što postoji. Ne miješam se u sportski sektor, čak i sastav saznam iz zapisnika utakmice. Sve što smo radili, zajednički smo radili, direktor i trener identifikuju koji nam igrač treba, predlože nekoliko imena i onda se konsultujemo oko uslova. Znali smo kojim budžetom raspolažemo, mogli smo dovesti i skuplje igrače, ali sam potpuno zadovoljan i ovom selekcijom. Redoslijed na tabeli je trenutno realan, Krupa je za nijansu bolja i uigranija ekipa, imamo jeftin igrački kadar za prvo, a možda skup za drugo mjesto. Opšti utisak je da na način kako sve ide, ne mogu da budem nezadovoljan. Ovo je jedan proces i teško je preko noći doći do rezultata. Za pravi uspjeh trebaju tri prelazna roka, a mi imamo samo jedan iza sebe. Možda smo negdje pogriješili, negdje nismo, ali želimo da dovedemo Marinka Rastoku iz tuzlanske Slobode, te Zorana Milutinovića i Demira Jakupovića iz Borca, tačnije da ih vratimo u Rudar Prijedor i da imamo mnogo ozbiljniju ekipu – rekao je na kraju Darko Milunović, predsjednik FK Rudar Prijedor.

Bez priče o ostavci

Kroz Prijedor je proletjela informacija da je trener Igor Janković poslije remija u Brčkom ponudio ostavku predsjedniku koja je odbijena.

-Nije ni razgovarano o tome. Trener Janković i ja čujemo se poslije svake utakmice. Nije se razgovaralo u tom pravcu već o stvarima kao što su 50. sekund žuti karton, mnoštvo ofsajda, a da li su bili… svjesni smo svi da mora malo taj momenat energičnosti da se digne na viši nivo, da se probude igrači – rekao je Milunović.

Žal za Kupom BiH

Jedino čime nije zadovoljan Darko Milunović je eliminacija iz Kupa BiH:

-Malo me čini nepotpuno zadovoljnim eliminacija od Rudara iz Kaknja je smo imali ideju da pokušamo da prezimimo u Kupu BiH. To je fudbal, penal-lutrija, imali smo igrača više, nismo adekvatno iskoristili tu situaciju, razlika je i u promociji kluba jer nije isto biti među osam i među šesnaest najboljih. Možda smo očekivali više, ali ne možemo da budemo nezadovoljni ostvarenim.

Juniori posebna priča

Sa velikim osmijehom Milunović je pričao o uspjesima juniorskog tima:

-Posebno sam zadovoljan juniorima, nemam naviku nikog da izdvajam, ali moram trenera Srđana Marjanovića da pohvalim jer želimo da se osjeća kao pravi sportski radnik. I igrači osjećaju podršku koju im klub daje. Jedna od ideja je da juniori prvi put u istoriji kluba idu na pripreme sa prvim timom. Sa Marjanovićem ćemo razgovorati o dugorčnijoj saradnji i varijanti da preuzmemo troškove njegovog školovanja, isprofilišemo trenera za duži period, koji je svojim radom omogućio prihod za klub koji ćemo dobiti dobiti za takmičenje u Premijer ligu BiH. Postavili smo cilj da opstanemo, a sad smo u situaciji da ostajemo bod za liderom Željezničarom. Ponosni smo na to. Druge selekcije nemaju tako zavidne situacije, što je posljedica iz prošlosti, kada je jedna kompletna generacija otišla u drugi klub.

prijedor24h