Naučnici su otkrili šta se tačno u tijelu događa pijenjem kafe natašte, nebitno da je li ona instant, turska ili sa mlijekom.

Kafa je omiljeni napitak širom sveta, hvaljena i svakako neizostavni deo razbuđivanja ljudi. Iako kafa sadrži razne antioksidanse, njene zdravstvene dobrobiti se poništavaju ako se pije pogrešno, odnosno ako se pije na prazan želudac.

Povećanje nivoa želučane kiseline

Kafa na prazan želudac povećava izlučivanje hlorovodične kiseline u probavni sistem, što je loše kod ljudi koji boluju od gastritisa i imaju sami po sebi višak kiseline. Zbog visokog nivoa želučane kiseline povećava se rizik od nastanka čireva, hronični gastritis, sindrom iritabilnog creva i želučanog refluksa.

Povećan rizik od raka

Zbog poremećene probave nakon ispijanja kave, često dolazi do otežane apsorpcije proteina u telu, što pak rezultira s nadutošću, iritacijom pa i upalom creva, što sve dugoročno povećava rizik od raka debelog creva, najčešće maligne bolesti današnjice.

Teskoba

Pijenje kafe opšte deluje na povećanje nivoa hormona stresa, kortizola. Taj efekt se pojačava ako se kafa pije natašte, jer hrana deluje smirujuće na organizam, pa i smanjuje negativan učinak kafe. Stres i teskoba vezuju se za lupanje srca, kratkoću daha…

Sniženi hormoni

Kofein iz kafe ometa proizvodnju hormona serotonina, neurotransmitera odgovornog za osećaj zadovoljstva i sreće. Nedostatak serotonina je glavni uzrok depresija i mentalnih bolesti, prenposi 24sata.hr. Ako pojedinac pije kafu natašte, primetiće naglo podizanje raspoloženja – ali i naglo spuštanje nakon sat do dva. Ako se kafa prije više puta kratno tokom dana, serotonin postaje zavistan od spoljašnjih uslova, a ne kao rezultat rada organizma.

Dnevno.rs