Visok krvni pritisak je najčešći uzročnik smrti u svetu, ali zbog toliko faktora koji utiču na ovo stanje, lekarima postaje sve teže da otkriju njegov uzrok

Pacijent kome lekar nije uspeo da otkrije uzrok visokog krvnog pritiska kreirao je aplikaciju i smislio kako da sam izleči svoje stanje.

Kako bi smanjili rizik od srčanog ili moždanog udara, Kameronu Eliotu iz Mančestera je lekar savetovao da prekine unos soli nakon što mu je 2016. godine dijagnostikovan visok krvni pritisak. Međutim, Kameron je već bio na ishrani s malim unosom soli. Kada je to saopštio lekarima, oni nisu imali dgovor na pitanje šta je to što uzrokuje ovu zdravstvenu tegobu.

srce, krvni pritisak

Foto: www./pixabay.com

Kako je analitičar po zanimanju, Kameron je počeo svakodnevno da snima podatke o svom krvnom pritisku i “mapirao” ih prema nivou stresa, kvalitetu spavanja, unosu soli, težini, fizičkoj aktivnosti i drugim faktorima, a sve kako bi video šta bi drugo moglo da stoji iza njegovog zdravstvenog problema.

Mesec dana kasnije, dobijene rezultate je uneo u grafikon i uzrok je bukvalno “iskočio sa ekrana”. Stres i loš san su uzrokovali njegovo stanje. Kameron je poradio na problemu i za mesec dana mu je krvni pritisak bio u normali.

Želeći da pomogne drugima koji imaju isti problem, Britanac je pokrenuo aplikaciju koja koristi metodu analize podataka kako bi ljudima pružio jednostavan način da prepoznaju koji aspekti njihovog načina života uzrokuju porast krvnog pritiska, tako da se mogu da se fokusirju na rešavanje tih problema.

Visok krvni pritisak je najčešći uzročnik smrti u svetu, ali zbog toliko faktora koji utiču na ovo stanje, lekarima postaje sve teže da otkriju njegov uzrok.

(Telegraf.rs)