Ulica 27. juna u Prijedoru koja je puna rupa neće biti sanirana ove godine, te iz Gradske uprave kažu da ne znaju kada će to biti učinjeno.

Ova ulica jedna je od prometnijih u gradu na Sani. Naime, ona se nalazi pored magistralnog puta Prijedor-Banjaluka i obilaznica je za dolazak u centar grada. Zato je često koriste vozači putničkih vozila, ali i šlepera.

– Mislim da je ovo jedna od najfrekventnijih ulica, ali sa najviše oštećenja. Pored toga i veoma je uska, dva vozila se jedva obiđu. Često idu ovuda i kamioni i kada naiđu dva iz suprotnih smjerova onda nastaje haos – kaže mještanin ove ulice.

Dodaje da godinama traže da se sanira ova ulica koja je duga par stotina metara.

Kada će biti rekonstruisana Ulica 27. juna upitala je i odbornica SNSD Maja Marković na sjednici Skupštine grada Prijedora.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i komunalne poslove odgovorili su joj da je „izvršen uvid na terenu te da je sačinjen predračun radova u cilju rješavanja ovog problema“.

– Uzimajući u obzir da trenutno nema dovoljno novca za rješavanje ovog problema, ovo Odjeljenje će u narednom periodu planirati novac za realizaciju ovog projekta-obećavaju iz gradske uprave.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dodaju da su na sanaciju ulica uticale poplave koje su bile u gradu Prijedoru.

– Napominjemo da je u toku 2019. grad Prijedor bio pogođen poplavama, što je za posljedicu imalo velike štete na putnoj infrastrukturi, te je sav rasposloživ novac preusmjeren u cilju zaštite grada od poplava, kao i sanaciju šteta od poplava – tvrde u ovom Odjeljenju.

I predsjednik Savjeta mjesne zajednice Orlovača kojoj pripada ova ulica, Ranko Jakovljević ističe da je „27. juni“ gorući problem.

– Ta ulica je za nas mještane katastrofa i bruka za grad Prijedor. Ja sam pisao zahtjev za sanaciju te ulice više puta -kaže Jakovljević.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Priča da je prema njegovim saznanjima ovu ulicu prvi put asfaltiralo preduzeće „Prijedorputevi“ čiji je inače i poslovni objekat na početku ulice.

– Mještani nisu plaćali asfalt, a ne znam je li opština učestvovala. Tada građani nisu dozvolili nijednog centimetra da se proširi put i „Prijedorputevi“ nisu ni mogli napraviti širi put dok se ne riješe imovinsko pravni odnosi. Tako da je napravljen uzak put bez bankina i čim kamion malo skrene sa asfaltnog puta okrnji asfalt u koji ulazi voda i on postaje mrežast, znači uništen – tvrdi on.

Navodi da je jedino rješenje proširiti put i potom ga presvući asfaltom.

– Govorio sam nadležnima više puta da je to sramota. Kada naiđe šleper sa jedne i druge strane zaustavi se saobraćaj. Tražio sam da stave ograničenje do pet tona pa da barem ti veliki kamioni ne idu ovuda, ali ništa nije urađeno – kaže Jakovljević.

Problem izlivanja kanalizacije

Mještani Ulice 27. juni imaju problem sa izlivanjem kanalizacije koja plavi njihova dvorišta nakon kiše. Jakovljević smatra da ovaj problem uzrokuju površinske vode.

– Kanalizacije u ovoj ulici nisu rješene jer nije rješeno odvođenje površinskih voda iz Čirkin Polja. Te vode idu preko magistralnog puta kraj skladišta keksare na Svalama i tu preliju pa poplave kuće u ovoj ulici – priča on.

Iz gradske uprave su ranije za Srpskainfo kazali da je rješenje u izgradnji nove kanalizacije za naselja Orlovača i Svale koja bi se spojila sa kanalizacionom mrežom u Vrbicama i Topoliku.

Izvor: Srpskainfo