Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da je nastavak izgradnje nasipa na rijeci Sani za grad Prijedor i posebno za mještane naselja Gomjenica veliko olakšanje i da su današnji dan dočekali s velikim zadovoljstvom.

“Ovo će u narednih nekoliko dana biti završeno i time će biti završena velika priča o dijelu nasipa u Gomjenici koji nije bio završen, ali, još jednom naglašavam, nije bio završen zbog nerješavanja pitanja u domenu Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i sudova, a grad je svoj dio posla obavio”, rekao je Đaković.

On je podsjetio da je prvih 230 metara nasipa urađeno 2014. i 2015. godine, a da preostalih 200 metara nije urađeno zbog tada neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

“Poplavama 2014. godine pokrenuti su svi procesi pred nadležnim republičkim organima i do ovog trenutka su riješeni svi i započeo je završetak ovog dijela krune nasipa da bi se kompletirala ova dužina od 430 metara”, rekao je Đaković nakon obilaska radova.

On je najavio da se uskoro očekuje sastanak sa predstavnicima Voda Republike Srpke kako bi se sagledala cjelina problema ostalih nebranjenih dijelova Prijedora, a potom i podrška Vlade za više projekata, među kojima su najvažniji produbljivanje dna odnosno čišćenje korita Sane od Oštre Luke do Prijedora i od Prijedora ka Novom Gradu, te podizanje parapetnih zidova ka Tukovima.

“Ima još dosta posla i nadam se rješenju u dogovorima sa Vladom i `Vodama Srpske`”, naveo je Đaković dodajući da postoji procjena da bi svi projekti kojima bi se ostvarila potpuna odbrana Prijedora od poplava koštali između 80 i 90 miliona maraka.

I Javna ustanova “Vode Srpske” saopštila je da je u Prijedoru danas nastavljena izgradnja nasipa na rijeci Sani, uzvodno od ušća rijeke Gomjenice.

Grad Prijedor je 16. septembra obavijestio “Vode Srpske”, Fond solidarnosti i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da su u potpunosti riješeni imovinsko-pravni odnosi u dužini od 150 metara na predviđenoj trasi nasipa, te da je u toku sudski postupak određivanja naknade za eksproprisane nekretnine na preostaloj dužini od 50 metara, na završetku dionice nasipa.

prijedorgrad.org