U Velikom Palančištu kod Prijedora danas je obilježeno 77 godina od stravičnog pokolja 402 srpskih civila iz ovog i na desetine iz susjednih sela koje su ustaše ubile u noći između 20. i 21. oktobra 1942. godine bez ijednog ispaljenog metka.
Predsjednik SUBNOR-a iz Prijedora Veljko Rodić podsjetio je da su ustaše pod komandom izvjesnog poručnika Batinića prvo dva dana dovodili civile, najviše žene, djecu i starce, ostavljali ih zarobljene na određenim lokacijama, a onda bez bilo kakvog povoda izvršili pokolj nad njima.

On je istakao da je jedna grupa ustaša bila zadužena bila da lupaju u kante i burad da se ne bi čuo jauk.

“Tu nije bio ispaljen ni jedan metak. Najviše je ubijeno stanovništvo koje se zateklo kod kuća, a partizani nisu bili u blizini da zaštiti nejač. Veliko Palančište je u Drugom svjetskom ratu izgubilo 48 odsto stanovništva i bilo izbrisano sa geografske karte od oktobarskog pokolja”, rekao je Rodić.

On je poručio da neće dozvoliti da ove žrtve budu zaboravljene, te napomenuo kako svake godine evociraju uspomene na njihovo stradanje.

Noć između 20. i 21. oktobra 1942. godine mnogi smatraju da je bila druga ofanziva neprijateljske vojske na Kozari. Ustaše su bez upotrijevljenog vatrenog oružja, noževima, sjekirama, maljevima i vješanjem ubile 464 stanovnika Velikog Palančišta i susjednog Jelovca, među kojima je bilo 226 djece uzrasta do 17 godina.

Ovo je bio jedan od najmonstruoznijih zločina koje su ustaše izvršile u ovom dijelu Potkozarja.

U toj noći potpuno su ugašena i nestala porodična ognjišta 26 porodica, a u 23 porodice pokolj je preživio samo jedan član. Narednih dvadesetak godina iz ovih potkozarskih sela nije bilo mladića stasalih za vojsku. Tek prvi mladić iz ovog kraja u vojsku je otišao šezdesetih godina prošlog vijeka.

U Drugom svjetskom ratu u Velikom Palančištu stradalo je 536 stanovnika srpske nacionalnosti od ukupno 1.080 stanovnika, prema popisu iz 1941. godine.

Danas su na spomen-kosturnicu na partizanskom groblju i groblju žrtava fašističkog terora na Puharinama u Velikom Palančištu položeni vijenci.

Bila je ovo prilika i da se okupljeni prisjete boraca sa ovog područja koji su stradali tokom Drugog svjetskog rata, kao jednom od najvećih stratišta pod Kozarom.

U blizini spomen-kosturnice prije dvije godine podignuta je crkva Svetih apostola Petra i Pavla posvećena palančiškim mučenicima.

Agencije