Dan nakon posjete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu, sabiraju se utisci.

Uz ekonomsko povezivanje kroz energetske projekte, najvažnije poruke su da će srpski i ruski narod zajedno stajati protiv falsifikovanja istorije Drugog svjetskog rata, ali i da Rusija neće dozvoliti ni jednostrana rješenja za Kosovo, ni kršenje Dejtonskog sporazuma.

Prije 75 godina, oslanjali smo se na Crvenu armiju, sada na ruski glas u Savjetu bezjednosti UN. Za Republiku Srpsku, najbitnije je, kako je Dodik prenio Medvedevu, da se na sjednici Savjeta u novembru, na kojoj je tema Bosna i Hercegovina, spriječi jednostrano izvještavanje iz Sarajeva.

– Veoma je važno da Rusija razumije situaciju u BiH i da u Savjetu bezbjednosti djeluje preko svog ambasadora i objasni kompletnu situaciju, a ne kroz spekulacije kako to najčešće čini visoki predstavnik – rekao je Dodik.

A da Medvedev prati situaciju i u BiH, pokazao je u dijelu razgovora otvorenom za javnost.

– Mislim da je odlučujuće. Nema sumnje da će Rusija braniti srpske interese u Savjetu bezbjednosti. Posebno u situaciji kada je Republika Srpska izložena pritiscima i neprincijepijelnom ponašanju Sarajeva, uslovljavanjem NATO i onemogućivanjem da se formiraju institucije i da se realizuje ono što je rezultat prošlogodišnjih izbora – smatra Zoran Milivojević, diplomata.

Savezništvo dugo 75 godina, koje mnogima nije po volji i činjenica da Srbija i Rusija nisu pozvane na komemoraciju u Varšavi dok Hrvatska, čija je predsjednica držala lekcije o antifašističkoj borbi, jeste- bile su teme tokom posjete. Isti aršini vrijede i u Sarajevu, gdje se priča o malignom uticaju Rusije, rekla je predsjednica Srpske, Željka Cvijanović

– U BiH postoji uticaj svih drugih. I čak i da postoji ruski uticaj, zašto bi se problemetizovao u moru uticaja koji tamo postoje? – smatra Cvijanovićeva.

Vučić će novi susret sa ruskim predstavnicima imati u Sočiju gdje će se sastati sa Vladimirom Putinom, dok je Dodik pozvao Medvedeva da posjeti Banjaluku, a ruski premijer odgovorio da je zainteresovan.

RTRS