Danas počinje kampanja UNICEF-a u BiH, “30 dana za 30 godina”, povodom jubilarne godišnjice usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta. Moto kampanje je “Slušaj dijete” i njime se nastoji skrenuti pažnja na to da djeca imaju šta da kažu i da se njihov glas mora čuti, jer je i to jedno od njihovih osnovnih prava.

Konvenciju o pravima djeteta, kojom se su propisane obaveze država članica u zaštiti prava djece na sigurno i zdravo odrastanje, na obrazovanje, na život bez nasilja, usvojila je  Generalna skupština Ujedinjenih nacija na 44. zasjedanju  20. novembra 1989. godine.

U narednih 30 dana, do godišnjice usvajanja Konvencije, mediji partneri UNICEF-a će objavljivati priče u kojima će prije svega djeca dobiti priliku da kažu šta je za njih srećno djetinjstvo, kako doživljavaju svijet u kojem žive, koliko su zadovoljni školom, roditeljskom brigom, odnosom  vršnjaka i odraslih…

Biće to prilika i da se uporede uslovi odrastanja prije 30 godina i danas, te da odrasli, koji su danas uzori mladima, ispričaju po čemu se sjećaju svog djetinjstva.

Srpskainfo