Udio maloljetnika u ukupnoj strukturi kriminaliteta u Republici Srpskoj iznosi oko 3,5 odsto, dok je ranije bio oko 10 odsto, rekao je načelnik Uprave za policijsku obuku Mile Šikman u Prijedoru, gdje je za oko stotinjak srednjoškolaca održano predavanje o temi “Prevencija negativnosti na društvenim mrežama”.
Šikman je novinarima rekao da Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ već deset godina sprovodi program pod nazivom “Plan aktivnosti na prevenciji maloljetničke delinkvencije”.

“Ovo je preventivna kampanja i u prilog njene uspješnosti govore podaci da je u zadnjih 10 godina u značajnom obimu smanjena maloljetnička delinkvencija, pa se danas udio maloljetnika u ukupnoj strukturi kriminaliteta kreće oko 3,5 odsto, dok je ranije bio gotovo 10 odsto. To znači da su ove aktivnosti dale rezultate”, ocijenio je Šikman.

On je dodao da je cilj ovih predavanja da učenike osnovnih i srednjih škola, nastavnike i roditelje upoznaju o svim opasnostima koje vrebaju na društvenim mrežama, kao i o problemima vršnjačkog nasilja i nekim pojavnim oblicima maloljetničke delinkvencije.

“Danas imamo grupu od sto učenika i inače je odziv na predavanja veliki, a mnoga smo održali i po pozovu škola jer su i direktori i nastavni kadar prepoznali značaj ovakvih i sličnih programa”, rekao je Šikman.

Direktor Javne ustanove “Srednjoškolski centar” Aleksandar Milješić izjavio je da su ovakva i slična predavanja od suštinskog značaja za srednjoškolce.

“Nama je posebno zadovoljstvo da imamo saradnju sa policijom o temi koja je značajna za učenike. Republički pedagoški zavod u saradnji Društvom psihologa Republike Srpske od ove godine je pokretač jednog velikog projekta koji se naziva `Referalni mehanizmi pružanja podrške djeci u školama` u okviru kojeg radimo na jačanju vaspitne uloge u školama i izgradnji nulte tolerancije na nasilje u srednjih školama”, rekao je Milješić.

Ovim predavanjem ujedno je ozvaničen nastavak Plana i programa preventivnih aktivnosti na sprečavanju maloljetničke delinkvencije u školskoj 2019/2020. godini, a koji MUP Republike Srpske sprovodi u osnovnim i srednjim školama.

U toku prošle školske godine održano je više od 650 predavanja u 330 škola širom Republike Srpske, kojima je prisustvovalo više od 30.000 učenika, nastavnog kadra i roditelja.

SRNA/RTRS