Na društvenim mrežama pojavile su se slike užasa iz sabirnog logora Mlake koji je bio dio koncentracionog logora Jasenovac.

“Majke pred prosecuiranje u sabirnom logoru kod Mlade. Nakon popisa slijedi razdvajanje djece od majki. Majke su slate u koncentracione logore, dok su djecu preuzimale vlasti i slale na nasilno ustašenje”, piše kao opis jezive fotografije iz Mlake.

Logor Mlaka nalazilo se u srpskim selima Mlaka i Jablanac između Stare Gradiške i Jasenovca.

Na poljske radove u Mlaku, selo udaljeno oko 12 km nizvodno od Jasenovca, ustaše su prve zatočenike odveli tokom ljeta 1941., a zatim su od ljeta 1942. organizirale logorsku ekonomiju na kojoj su zatočenice i manjim dijelom zatočenici radili na sezonskim poljoprivrednim poslovima.

Po završetku poslova ubijani su na pašnjacima i u šumama oko sela, a leševi zatočenica bačeni su i u nekoliko seoskih bunara.

U aprilu 1942. ustaše su mještane Mlake deportirali u logore u Jasenovcu i Staroj Gradiški, odakle su muškarci deportovani preko logora Sajmište u Zemunu na prisilni rad u Treći Rajh, a žene i djeca jednim dijelom raspoređeni su kao radna snaga na seoska imanja u Slavoniji.

Do sada su utvrđeni podaci za 742 osobe iz Mlake umorene u logorima Jasenovac i Stara Gradiška.

U Mlaci je utvrđeno pet masovnih grobnica od kojih su dvije obilježene. Uređene masovne grobnice nalaze se na lokalitetima Mali Čanak i Strmac i do njih vode betonske staze.

Preživjeli mještani Mlake su 1967. u centru sela podigli dva spomenika: žrtvama fašističkog terora i palim borcima NOR-a. Autor oba spomenika je Petar Vovk.

(Espreso.rs)