U Prijedoru su danas otvorene nove prostorije za javnu kuhinju koju vodi Udruženje građana “Optimisti”, a koje je ovoj humanitarnoj organizaciji na korištenje dodijelio Grad.
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da u gradu djeluju dvije nevladine organizacije koje vode javne kuhinje i sufinansirane su iz budžeta grada sa 120.000 KM, a da one pri odabiru korisnika sarađuju sa mjesnim zajednicama, drugim nevladinim organizacijama i Centrom za socijalni rad Prijedor.

“Imamo kvalitetne ljude koji rade svoj posao, a stara je izreka da sloga kuću gradi i ako su ljudi dobre volje može se sve uraditi onako kako treba”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru prilikom otvaranja novih prostorija javne kuhinje.

Predsjednik Udruženja građana “Optimisti” Zijad Čanić rekao je da su prostorije date 30. septembra i u međuvremenu su uspjeli da od donatora obezbijede 27.300 KM za unutrašnje uređenje i opremanje.

Čanić je rekao da je to urađeno znatno prije predviđenog roka, a da se preseljenje iz starih prostorija planira u narednih pet do sedam dana.

“U starim prostorijama u naselju Raškovac bili smo podstanari. Korisnici su bili napolju kad dođu po hranu i nosili je kući, pa bi im se usput ohladila. Ovdje ćemo imati i trpezarijske stolove zahvaljujući rudniku `Arselor Mital Prijedor`, tako da će hrana biti služena unutra”, naveo je Čanić.

On je najavio da će, osim hrane, korisnicima u ovim prostorijam biti omogućen i dnevni boravak, društvene igre i topli napici do 14.00 časova, a tu će biti i javno kupatilo, vešeraj, kao i hladnjača za skladištenje hrane.

Nove prostorije površine 81 metar kvadratni nalaze se u boračkim zgradama na Pećanima. Ova javna kuhinja svakodnevno priprema 220 obroka, od kojih se 30 vozi korisnicima u Kozarskoj Dubici.

Ova javna kuhiea mjesečno dijeli 40 paketa osnovnih životnih potrepština vrijednosti 90 do 100 KM, a osim redovnih aktivnosti, ima i vanredne koje zavise od povremenih donacija.

Prijedorski gimnazijalci su 2010. godine prikupljanjem potpisa sugrađana zatražili otvaranje javnih kuhinja. Nepunu godinu kasnije Hrišćanska humanitarna organizacija “Hljeb života” podijelila je prve obroke u prvoj javnoj kuhinji u Prijedoru, a od 2013. to čini i u LJubiji. Krajem 2016. godine novu javnu kuhinju otvorilo je Udruženje građana “Optimisti”.

Osim eksternih donacija udruženjima koja vode javne kuhinje, sufinansiranje iz gradskog budžeta počelo je 2012. godine. Posebna budžetska stavka otvorena je dvije godine kasnije i do danas je učetvorostručena.

Foto: prijedorgrad