Divizion S-400 i baterija “Pancir S” prebačeni su u Srbiju gdje će prvi put učestvovati na vojnim vježbama u inostranstvu, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

– Ruske jedinice za protivvazdušnu odbranu sa protivavionskim raketnim sistemima S-400 i protivraketnim sistemima “Pancir S” prebačene su vojnim transportnim avionom na teritoriju Srbije – navodi se u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju se precizira da će sistemi učestvovati u drugoj fazi zajedničkih vojnih vježbi “Slovenski štit 2019”.

Ministarstvo dodaje da je ovo prvi put da divizion S-400 i sistem “Pancir S” učestvuju u vojnim vežbama na teritoriji strane države.

Zajednička taktička vježba sa bojnim gađanjem raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije “Slovenski štit 2019” održava se na teritoriji Republike Srbije.

Cilj vježbe je obrazovanje i upotreba zajedničke grupacije PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije u protivvazduhoplovnoj odbrani teritorije i snaga vojske od izviđanja i dejstva neprijatelja iz vazdušnog prostora, kao i obučavanje i uvježbavanje komandi i jedinica za pripremu i izvođenje operacije PVO.

Rukovodilac vježbe je brigadni general Tiosav Јanković, komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva RV i PVO.

Osim raketnih sistema PVO, koji su u sastavu Vojske Srbije, na vježbi će biti korišteni i raketni sistemi Protivvazduhoplovne odbrane iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.

Vježba se realizuje u rejonu aerodroma “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” na Batajnici, kod Beograda, te na poligonu “Pasuljanske livade” kod Ćuprije, uz angažovanje i ostalih jedinica iz sastava Ratnog vazduhoplovstva /RV/ i PVO Vojske Srbije.

Izvor: RTRS