Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da međunarodni sudovi i pravosudne institucije BiH kao po nekoj matrici i pravilu za ratne zločine najrigoroznije kažnjavaju Srbe, dok su za Bošnjake kazne minimalne ili se na svaki način traži da budu oslobođeni i da im se opere biografija.

Ona je povodom presude Suda BiH Ibri Merkezu od dvije godine zatvora za ratni zločin nad Srbima u Goraždu, rekla novinarima u Banjaluci da ovakve sudske presude, nažalost, služe da potvrde ranije političke projekcije i da se te projekcije i politički okvir popune pravosudnim odlukama da bi se na neki način i verifikovao neki politički stav.

Cvijanovićeva je navela da su postojali dokazi u raznim predmetima u kojima su Srbi bili žrtve, ali da je to neko omalovažio i stavio van snage.

– Pritiskani su i svjedoci da mijenjaju iskaze. Pravile su se razne manipulacije upravo da bi neke presude kao ova bile blage ili nepostojeće – rekla je Cvijanovićeva.

Sud BiH osudio je Ibru Merkeza na dvije godine zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima na području Goražda od jula 1992. do februara 1993. godine, dok su Predrag Bogunić i Ešef Hurić oslobođeni optužbe.

RTRS