Srbija je saveznik Rusije na Balkanu i neutralna država, zbog čega joj je potrebna stalna zaštita, posebno jer je okružena vazdušnim bazama NATO-a, rekao je ruski general-major Sergej Lipovoj.

– To znači da nijedno pitanje na Balkanu neće biti riješeno bez Rusije – rekao je general Lipovoj za “Rusku gazetu” povodom srpsko-ruske vojne vježbe “Slovenski štit 2019” u kojoj učestvuju jedinice protivvazduhoplovnog raketnog kompleksa “S-400” i kompleksa “pancir-S” Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

On je napomenuo da je Srbija vjerni saveznik Rusije na Balkanu, jer nije ušla u NATO i jer je odbila da podrži sankcije protiv Moskve, prenosi “Sputnjik”.

– Ona nije u Alijansi, a taj status zahtijeva stalnu zaštitu, posebno jer je Srbija bukvalno okružena NATO bazama u Rumuniji, Mađarskoj, Italiji, BiH i Bugarskoj. Osim toga, ne zaboravimo na kosovske separatiste koji redovno vrše provokacije protiv Srba i pridruživanje susjedne Crne Gore NATO-u – rekao je ruski general.

On je naveo da je vojna saradnja Rusije i Srbije prilično produktivna, te da Moskva snabdijeva Srbiju ruskim udarnim helikopterima “mi-35M”, transportnim helikopterima “mi-17V5”, tenkovima “T-72”, oklopnim izviđačkim vozilima “BRDM-2MS” i avionima “mig-29”.

– Beograd je više puta ukazivao na moguću kupovinu raketnih sistema “pancir” i “S-400” – rekao je Lipovoj.

SRNA7RTRS