Prema saznajima ATV sva četiri kandidata koja su se prijavila na konkurs za izbor novog direktora SIPA ispunjavaju uslove za penziju.

Policijski službenici sa 40 godina radnog staža, bez obzira na godine života ispunjavaju uslove za penziosanje, jer imaju beneficirani radni staž. Sva četiri kanidata su bivši ili sadašnji pripadnici policijskih agencija.

Sa 1. novembrom ove godine, policijski službenik iz Trebinja Žarko Laketa sa svojih 54 godine života ispunjava uslove da ide u penziju, jer ima navršenih 46 godina staža. Aktuelni direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum sa svojih 58 godina navršio je 44 godina radnog staža i stekao, takođe, uslove za penziju.

Pedesetčetverogodišnji Parica Stanić, sa 47 godine staža ispunjava sve uslove za penziju.

Bivši direktor SIPA Goran Zubac, ne zaostaje mnogo u radnom stažu za svojim kolegama. U slučaju da ponovo bude izabran, Zubac ispunjava uslove za penziju krajem 2020. godine pa tako ni on ne bi odradio cijeli mandat.

Međutim, prema saznajima ATV, Zubac, kao i drugi kanidati, ispunjava uslove za penziiju već ove godine, a sporan bi mogao biti predratni staž u dobrovoljnom penzijskom osiguranju od 8. mjeseci i 20 dana.

Izvori ATV ističu da ne postoji evidentirana odjava sa dobrovoljnog osiguranja, a sljedeća prijava na PIO po osnovu radnog odnosa evidentirana je 11.03.1990. Prijava na dobrovoljno penziosko osiguranje evidentirana je sa danom 22.06.1989.

Baš zbog svih ovih činjenica, Nezavisni odbor Parlamenta BiH, u ponedjeljak je iznenada prekinuo sjednicu, na kojoj je trebalo da rangiraju kandidate. Sa svom četvoricom obavljen je intervju, ali rangiranja zbog anonimne prijave da Nezavisni odbor krši zakon, jer favorizuje penzionere stopirala je cijeli proces.

– Provjerićemo da li za sva četiri kandidata da li neko ispunjava uslove i ko ispunjava uslove, i nakon toga ćemo formirati listu i dostaviti ministru bezbjednost – istakao je Enes Obralija, zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Parlamenta BiH.

Kakva je dalja procedura kada svi kandidati ispunjavaju uslove za penziju u parlamentarnom Nezavisnom odboru nisu dali odgovor. Odgovora nema ni na druga pitanja.

Dokle je Nezavisni odbor stigao sa provjerama radnog staža kandidata do danas je nepoznanica. Zamjenik predsjedavajućeg Enes Obralija, u telefonskom razgovoru za ATV rekao samo da je u romingu i da se nalazi van BiH.

Podsjećamo da aktuelnom direktoru SIPA Perici Staniću mandat ističe za deset dana, to jeste 5.novembra.

ATV/Srpskainfo