Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je danas da je skupštinska većina od 20 odbornika u Prijedoru stabilna.
“Onima koji najavljuju da te skupštinske većine neće biti, moram da kažem da se uzalud raduju”, rekao je Pavlović na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je dodao da na stabilnost skupštinske većine neće uticati pregovori između republičkih rukovodstava SNSD-a i DNS-a.

“Gradski odbor SNSD-a Prijedor i Klub odbornika SNSD-a su jasno zauzeli stav s kim koaliraju i kako funkcionišu u Skupštini grada Prijedora”, naveo je Pavlović.

On je naglasio da današnjom konferencijom za novinare želi javno da demantuje lažne informacije i spinove koji su se pojavili u medijima u vezi sa skupštinskom većinom u Prijedoru.

“To se možete uvjeriti ako prozovete sve odbornike, sve šefove klubova i predstavnike političkih partija koje participiraju u Skupštini grada Prijedora i vanparlamentarnih političkih partija koje su zajedno sa SNSD-om i ostalim koalicioni partnerima u zajedničkom zadatku boljeg života građana u Prijedoru”, poručio je Pavlović.

Skupštinsku većinu u Prijedoru čini sedam odbornika SNSD-a i jedan predstavnik nacionalnih manjina koji je član ove stranke, pet samostalnih odbornika /od kojih su četvorica bili kandidati DNS-a, a jedan SP-a/, tri odbornika SDA, dva odbornika PDP-a, jedan od pet odbornika SDS-a i jedan odbornik DF-a.

Preostalih 11 odbornika lokalne skupštine su šestero odbornika DNS-a, četvoro od pet odbornika SDS-a i jedan odbornik SDP-a BiH.

Pavlović je podsjetio da je na prethodnoj sjednici Skupština grada Prijedora obavezala predsjednika Skupštine grada Ajdina Mešića da dostavi Vladi Republike Srpske i Ministarstvu uprave i lokalne samouprave zaključak Skupštine kako bi “mogli preduzeti odgovarajuće mjere protiv nezakonitog rada i djelovanja gradonačelnika Prijedora”.

“Predsjednik je zadužen da to završi u najskorijem roku”, rekao je Pavlović, odgovarajući na pitanje novinara da li je zaključak sa sjednice održane 22. oktobra upućen Vladi.

On je ponovio niz optužbi na račun gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića, naglašavajući da one nisu personalno usmjerene protiv njega nego institucionalno, a one se najviše odnose na ignorisanje skupštinskih odluka, utrošak javnog novca i inicijative za izmjene statuta u preduzećima i ustanovama čiji osnivač je grad.

“Dolazimo u situaciju da se već pet ili šest mjeseci ne želi da ispoštuje to što mi predlažemo i onda ćemo, ukoliko se to ne uradi u roku od mjesec-dva dana, morati poslati na preispitivanje zakonitosti svih tih akata i to je neminovnost, ali smo prvo pokušali na ljudski način da to završimo”, naveo je Pavlović i ponovio da se trenutno ne razmišlja o opozivu gradonačelnika.

Odbornik iz reda nacionalnih manjina Andrija Vukotić, koji je član SNSD-a, najavio je da će u budžetu za 2020. godinu biti ponovo uvrštena stavka za Rome koja je u budžetu grada za 2017. godinu iznosila 15.000 KM, ali koja je izostala u budžetima za 2018. i 2019. godinu.

SRNA