Po nalogu splitskih gradskih vlasti u petak ujutru su komunalni redari prekrečili mural posvećen slavnoj generaciji Jugoplastike.

Tačne informacije zašto je mural, koji je podsećao sve Splićane na slavne košarkaške dane, prebrisan nema i građani ovog grada traže odgovor.

Dino Rađa je bio član čuvene generacije koja je osvojila tri evropske titule i povodom ovakve odluke vlasti u Splitu nije bio mnogo rečit.

Legendarni hrvatski košarkašoglasio se putem Fejsbuka o ovoj situaciji.

“Sramota! Gadite mi se, jadnici neostvareni, koji nikad u životu niste ništa napravili. Najveći uspeh vam je podizanje članske karte neke stranke. Jedino što znate to je prodavanje crvene i crne magle, da prikrijete svoja sra**a. Ne smeta vam što Dom omladine nije dovršen već 40 godina, ne smeta vam stadion i bazeni koji se raspadaju, ne smeta vam ‘metro’ što vozi jednog i po čoveka dnevno, ne smeta vam što treba sat vremena za prolaz kroz luku, ne smeta vam što 20 godina ne možete da spojite Trogir i Omiš, ne smeta vam nedovršena Arena već desetak godina, ne smeta vam Marjan koji ste nemarom devastirali… Ali smeta vam najveći sportski uspeh u istoriji grada. Niste zaslužili da vam iko dođe na proslavu. Ja prvi ne bih došao da nije Bože, Srete, Sobina i onih nekoliko hiljada istinskih ljubitelja koji će doći u nedelju u dvoranu da pozdrave ekipu. Bljak”, napisao je Rađa.

Jugoplastika 1988/89: Luka Pavićević, Duško Ivanović, Toni Kukoč, Goran Sobin, Dino Rađa, Zoran Sretenović, Velimir Perasović, Teo Čizmić, Petar Naumovski, Žan Tabak. I veliki Božidar Boža Maljković.

Jugoplastika je tri godine zaredom osvajala titulu šampiona Evrope (1988/1989, 1989/1990, 1990/1991), a Rađa je bio član tima u dva od tri pohoda na vrh Starog kontinenta.