U Medenom Polju kod Bosanskog Petrovca održan je sastanak predstavnika srpskih povratnika u Federaciju.

Okupili su se zbog namjere vlasti Unsko-sanskog kantona, da migrante iz Vučjaka kod Bihaća prebace u ovo srpsko povratničko selo.

Јednoglasno su zaključili da bi to moglo dovesti do masovnih protesta, ali i novog egzodusa Srba.

Srpski predstavnici u federalnim institucijama najavili su da će se obratiti i organima vlasti BiH.

Јednom se su selili, sa svojih ognjišta više ne žele, i danas su to poručili Srbi iz Medenog Polja.

– Sahranio sam  ovdje svoje najdraže, oca, majku, sestru, brata. Јa ne bih želio to napustiti. Ali ako dođu migranti mi ćemo se iseliti – kaže Drago Mirković.

Prijedlog vlasti Unsko-sanskog kantona da se migranti smjeste u povratničko srpsko selo ujedinio je Srbe povratnike i predstavnike srpskog naroda u Federaciji BiH.

Smatraju da se ovom odlukom krši i Dejtonski mirovni sporazum.

– Ovakav način rješavanja migrantske krize je direktni udar na Aneks 7 Dejtona. Formiranje migrantskog kampa u Medenom Polju, bilo bi pogubno i za druge opštine u Federaciji BiH s većinskim srpskim stanovništvom. Prije nekoliko mjeseci, zbog najave o formiranju migrantskog kampa, bio je uzdrman i Drvar – navodi Dejan Prošić, načelnik Bosanskog Petrovca.

Dušica Krunić, načelnica opštine Drvar, istakla je da je zbog ovih dešavanja narod prilično uznemiren.

Predsjednik Saveza srpskih udruženja FbiH Brane Pećanac, svjesan je da su u Republici Srpskoj spremni da pomognu u rješavanju migrantske krize da ne bi došlo do ponovnog egzodusa odnosno iseljavanja stanovništva.

Za sada, srpski predstavnici vlasti u F BiH jedino rješenje vide u protestima.

Kažu, ne žele ponovni egzodus srpskog naroda.

– Spremni smo da uradimo i ono najteže i blokade puteva i blokade institucija, blokade svih mogućih magistralnih pravaca – kategoričan je Đorđše Radanović.

– Ukolko bi došlo do toga, spremni smo da se u kolonama uputimo prema Srajevu, prema Savjetu ministara, neka onda rješavaju našu krizu i vide šta će sa nama – zaključio je Goran Broćeta, delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FbiH.

A Savjet ministara u tehničkom mandatu i dalje gluv na probleme migrantske krize Unsko-sanskog kantona, ali i mogućeg scenarija koji bi ugrozio opstanak Srba ovog dijela Federacije BiH.

RTRS