САРАЈЕВО, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ који су изабрани на општим изборима у октобру дали су и потписали на данашњој конститутивној сједници свечану изјаву.

Grupa poslanika uputiće iduće sedmice zahtjev kolegijumu Predstavničkog doma BiH za sazivanjem posebne sjednice tog doma u cilju njegove deblokade, saznaje Srpskainfo.

Lideri SDS Mirko Šarović i PDP Branislav Borenović najavili su na nedavnom sastanku u Banjaluci da će pokušati da odblokiraju Predstavnički dom BiH. Podsjećamo, poslanici SNSD, DNS, SP i US ne žele da učestvuju u radu PS BiH sve dok ne bude imenovan predsjedavajući Savjeta ministara BiH iz SNSD, zbog čega parlament nije izabrao komisije i ne zasjeda mjesecima.

Naši izvori tvrde da postoji mogućnost da se jedan od parlamentarnih domova odblokira „privremeno“ odnosno samo za usvajanje akata koji imaju finansijski, razvojni i međunarodni karakter. Procjenjuje se da u toj namjeri SDS i PDP imaju podršku opozicionih partija iz FBiH, te da SDA ne bi imala ništa protiv rada PS BiH, iako sa HDZ i SNSD već skoro godinu dana pokušava da naprave novu vlast.

– Ako bi bila dogovorena deblokada Predstavničkog doma, to bi se moglo očekivati u novembru ili decembru prilikom usvajanja budžeta institucija BiH za 2020. Pošto su mnoge stvari u cijeloj BiH blokirane zbog neusvajanja budžeta BiH, procjene su da u iduću godinu ni u kom slučaju ne treba ići s privremenim finansiranjem. Dakle, to bi bila ad hok većina samo za budžet i možda još neke odluke o ratifikaciji finansijskih međunarodnih sporazuma, da se krene s projektima u BiH, a nikako većina za formiranje novog Savjeta ministara BiH. Naravno, budžet ide i u Dom naroda BiH i tamo može da bude blokiran od strane SNSD ili HDZ, ali onda bi pritisak bio samo na njima – tvrdi izvor Srpskainfo.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Međutim, za uspjeh ovakvog plana potrebno se provući kroz komplikovane poslovnične mogućnosti u Parlamentarnoj skupštini BiH. Kolegijum Predstavničkog doma obavezan je da sazove posebnu sjednicu, a u slučaju da protiv budu Borjana Krišto (HDZ) i Nebojša Radmanović (SNSD) to može da učini i sam predsjedavajući Denis Zvizdić iz SDA.

Većinu u Predstavničkom domu BiH čini 22 poslanika, koja pominje i lider SDS Mirko Šarović, ali je za donošenje odluka, osim proste većine, potrebno da za njih glasa bar trećina poslanika s teritorije Republike Srpske, dakle 5. Ukoliko bi SNSD, DNS, SP i US i dalje bili jedinstveni protiv rada PS BiH, to znači da SDS i PDP moraju da nađu petog poslanika izabranog na teritoroji RS, jer sada imaju samo 4. Jedina mogućnost je poslanik SDA Adil Osmanović iz Teslića.

Naime, šanse da se poslanik DNS Nenad Nešić priključi SDS i PDP postale su praktično beznačajne nakon što su DNS i SNSD počeli pregovore o rješavanju problema unutar koalicije i nakon što je lider SNSD Milorad Dodik upozorio Nešića da od njegovog ponašanja u Sarajevu zavisi da li će DNS biti „odstranjen“ iz koalicije.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Adil Osmanović

Međutim, za usvajanje budžeta BiH i drugih odluka u Predstavničkom domu neophodno je da se o njima prvo izjasne nadležne komisije, koje još ne postoje. Dakle, formiranje komisija je druga prepreka koju treba da pređu poslanici koji planiraju da parlament proradi, a izvori Srpskainfo tvrde da postoji nekoliko prijedloga kako da se taj problem riješi. Poslovnik nalaže da svaka stranka može da predloži svog člana u komisiju, da one treba da odražavaju raspored mjesta u domu, a trećina članova mora da bude iz RS. Osim stalnih, dom svojim zaključkom može osnovati i privremene komisije za izvršenje ili pripremanje određenog akta.

Predsjednik PDP Branislav Borenović kaže za Srpskainfo da rade na tome da se nađe rješenje, da se dom odblokira, formiraju komisije „kako bi Parlamentarna skupština počela da ulazi u normalnu fazu“.

– Napominjem, više od 300 materijala čeka na razmatranje u PS BiH, oko 40 sporazuma čeka na ratifikaciju i to je ogroman posao. Ta blokada ne koristi nikom, osim za stvaranje pritisaka i frustracija u toj novoj koaliciji – kaže Borenović.

Predsjednik SDS Mirko Šarović juče nije odgovarao na naše pozive i poruke. On je dan ranije ponovio da je „legitimno da ova stranka pokuša da obezbijedi 22 poslanika“ te da će vidjeti da li će u tome uspjeti, uz poruku da SDS „vodi razgovore sa drugim strankama“.

Kontakti SDS i PDP sa DNS

Paralalno s pokušajima obezbjeđenja nove parlamentarne većine na nivou BiH, postoje kontakti SDS i PDP sa DNS, koji je i dalje dio vladajuće koalicije u RS. Šarović je na nedavnoj konferenciji za novinare u Banjaluci potvrdio da je razgovarao s liderom DNS Markom Pavićem, a izvori Srpskainfo tvrde da su u posljednje vrijeme „kontakti sa DNS uduplani“.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Sve se dešava u trenutku kada traju razgovori između DNS i SNSD, koje je inicirao DNS nezadovoljan odnosom koalicionog partnera prema njemu. Postoje izgledi da njihova koalicija opstane, ali Pavić istovremeno „ne ruši“ mostove ni prema SDS i PDP, praveći sebi izlaznu strategiju „za hitne slučajeve“, koristeći to kao dodatno sredstvo pritiska na Dodika – tvrde naši sagovornici.

Potpredsjednik DNS Ognjen Tadić za N1 je rekao da su lideri SNSD i DNS dogovorili nove sastanke nakon kojih će se donijeti odluka o političkoj saradnji. Na pitanje šta je problem između SNSD i DNS, Tadić je rekao da ne može konkretno odgovoriti jer ne postoji zajednički stav. Dodao je da formiranje Savjeta ministara ne zavisi od DNS.

Srpskainfo