Predsjednik italijanskog Udruženja “Vojna opservatorija” Domeniko Leđero tvrdi će da će uranijum iz NATO bombi, kojima je 1999. godine bombardovana SR Jugoslavija, decenijama ubijati ljude.

Leđero je napomenuo da to nije njegova proizvoljna ocjena, već zaključak stručnjaka, te je izrazio spremnost da Srbiji ustupi sve što udruženje posjeduje, dokumentaciju koju su priložili državnim komisijama i sudovima u Italiji, dokazujući uzročno-posljedičnu vezu osiromašenog uranijuma i kancera, ali, kaže, do sada nije bilo zvaničnog zahtjeva.

On je za beogradske “Večernje novosti” rekao da je od Rimske konferencije povećan broj umrlih italijanskih vojnika od kancera, te dodao kako je od 350 koliko je tada popisano, danas je u knjizi žalosti njih 369.

Udruženje “Vojna opservatorija” iz Rima, koje se izborilo da porodice žrtava obešteti italijanska država, evidentiralo je 7.500 oboljelih, među njima je i znatan broj onih koji su bili u sastavu Kfora na Kosovu i Metohiji poslije NATO bombardovanja 1999. godine.

Leđero, koji je bio borbeni pilot NATO-a 1999. godine, tvrdi da ista sudbina pogađa civile i vojnike iz Srbije.

“Posljedice bombradovanja osiromašenim uranijumom u Srbiji su, koliko znam, nesagledive. Žrtve su i vojnici i civili. Sa podacima o tome smo suočeni na simpozijumu u Nišu. Srbija koja raspolaže takvim podacima ima šansu da dokaže pravdu”, rekao je Leđero.

On je naveo da je dokumentacija, koju su Udruženju proslijedili NATO i Pentagon, pomogla u dokazivanju uzročno-posljedičnog odnosa između patologije bolesti i izlaganja osiromašenom uranijumu.

Oboljeli vojnici i porodice italijanskih vojnika digli su na stotine presuda protiv države, a, kako navodi Leđero, svi oštećeni dobili su novčane naknade, uprkos tome što je italijanska vojna administracija osporavala presude do najvišeg stepena sudstva.

Leđero je napomenuo da se znalo da je tokom bombardovanja Republike Srpske 1995. godine upotrebljavana municija sa osiromašenim uranijumom.

“To je i dokazano, ali vojnici na terenu nisu dobili informaciju kako da se zaštite. To je vrlo dobro znao naš vojni vrh još od 1994. godine, ali nije proslijeđeno operativcima na terenu”, naveo je Leđero.

Prema njegovim riječima, prva žrtva bio je 23-godišnji Salvatore Vaka, koji je umro od leukemije nekoliko mjeseci po dolasku kući.

“Te godine, mada nije utjeha, gađane su samo određene mete. Daleko veće razmjere i posljedice upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom vezuju se za bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine”, naglasio je Leđero.

Izvor: SRNA/ATV